Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
5.1.2007 / Landsbygdens Folk
EU-bönder måste snart extraknäcka
I framtiden måste allt fler jordbrukare extraknäcka för att överleva. Det förutspår EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel i en intervju för brittiska Financial Times. Anledningen är att jordbruket får mindre pengar till förfogande efter år 2013.
Agrarkommissionären uppger att jordbrukssektorn måste förbereda sig på radikala förändringar framöver. Då den nuvarande långtidsbudgeten går ut, är omfattande nedskärningar i EU:s stödsystem sannolika. Förändringarnas verkningar förstärks ytterligare av den förestående avvecklingen av handelsstörande åtgärder inom den internationella handeln.
Enligt Fischer Boel torde var och en redan vara medveten om att jordbruket får mindre pengar i framtiden. Därför är det på sin plats att föra en diskussion med medlemsländer och jordbrukare om hur näringen ska anpassa sig till läget.
Fischer Boel tror att antalet deltidsjordbrukare kommer att öka i framtiden. De kan fortsätta att leva på landsbygden, men behöver ett extraknäck utanför jordbruket.
Agrarkommissionären försäkrar emellertid att den nuvarande jordbrukspolitiken inte kommer att rivas upp. Systemet ska fortlöpa som avtalat fram till år 2013. Under tiden måste jordbruket förbereda sig för de nya utmaningarna.
Just nu planerar EU-kommissionen sin översyn av CAP, som är tidsbestämd för år 2008. Då ska systemet granskas och snedvridningar rättas till.
Kommissionen har redan börjar gallra i stödverktygen genom att föreslå en avveckling av majsinterventionen. Detta år väntar också en genomgång av marknadsordningarna för frukt, grönsaker och viner.
Fischer Boel förespråkar en avveckling av mjölkkvoterna då systemet går ut år 2015. Jordbrukarna måste också räkna med höjda krav på djurvälfärd och miljöstandarder samt reducerad användning av bekämpningsmedel och vatten.
Kommissionären vill också införa det omdiskuterade taket för jordbruksstöd till stora gårdar, trots protester från bland annat Tyskland. Likaså vill hon stryka stödet till extremt små enheter med en handfull djur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab