Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.1.2007 / Landsbygdens Folk
Djurskyddet är tvärvillkor i år
Från och med i år övervakas djurskyddskraven för produktionsdjur som en del av tvärvillkoren i EU:s jordbruksstöd. Tvärvillkoren har fastställts enligt den gällande lagstiftningen och myndigheterna ställer alltså inga nya krav på gårdarna. Tvärvillkoren måste i alla fall följas för att man ska undvika sanktioner i stöden.
Gårdarna måste fylla alla villkor, men övervakningen av tvärvillkoren kommer att koncentreras till de så kallade indikatorerna, till exempel krav på utrymmen för produktionsdjur.
Under övervakarens besök bedöms de här indikatorerna och eventuell försummelse. Om det finns tvärvillkor som inte har följts minskas stödnivåerna i allmänhet med 3 procent. Om försummelserna är allvarliga kan stödtagaren emellertid gå miste om stöd i upp till flera år.
Nu under det här året blir det främst gårdar med kalvar, grisar och värphöns som myndigheterna uppmärksammar. Av de här gårdarna väljs ett urval ut för kontrollprov.
Övervakning av djuridentifiering och registrering har inletts 2005, medan övervakning av folkhälsan samt djurens och växternas hälsa och sjukdomsanmälningar inleddes i fjol. Övervakningen av de här förhållandena fortsätter som tidigare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab