Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 16.4.2024
 Grattis Patrik och Patricia
5.1.2007 / Landsbygdens Folk
Vasakraftverk planerar för halmbränning
Det österbottniska kraftverks- och fjärrvärmebolaget Vaskiluodon Voima planerar att ersätta en del av det stenkol företaget använder med halm och rörflen. Som bäst håller man på att testa halmens egenskaper vid enheten i Seinäjoki.
Det är dock vid kraftverket i Vasklot som man skall använda halm och rörflen när man kommit så långt. Kraftverkschef Mauri Blomberg säger att man i bästa fall kan inleda verksamheten hösten 2008.
I ett första skede räknar man med att kunna ersätta 10 procent av det stenkol som nu används med halm och rörflen. Totalt skulle man behöva halm och rörflen från 50.000 hektar för att tillgodose behovet.
Arealen kan jämföras med Söderfjärden som är 2.300 hektar och hela ÖSP:s verksamhetsområde som är på drygt 110.000 hektar.
- Vi har räknat med att 25 procent av arealen kunde vara rörflensodling, resten skulle vara halm.
Blomberg säger att statligt stöd är en förutsättning för att projektet ska bli lönsamt.
- I första hand krävs en hel del investeringar som vi bör få stöd för. Samma gäller naturligtvis för odlarna som måste investera i maskiner. För vår del handlar det om investeringar i förbränningstekniken, halmbehandlingen och lagringen. För jordbrukarna handlar det kanske i första hand om investering i maskiner för storkantsbalar.
Blomberg säger att för att hålla tidtabellen med start 2008 så bör ett snabbt beslut om investeringsstöd fås från ministeriet.
- Ett produktionsstöd behövs också. Vem i kedjan som i det skedet får stödet är ointressant. Huvudsaken är att satsningen ger lönsamhet för alla inblandade.
Blomberg säger att företaget helt går in för åkerbioenergi i Vasklot.
- Den teknik vi har här fungerar inte med skogsenergi.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab