Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
Evira förbereder sig på bluetongue i Finland
Ingen kan med säkerhet säga om svidknottet Culicoides dewulfi, som identifierats som bärare av viruset som förorsakat bluetonge-sjukdomsfallen i Mellaneuropa, också finns i Finland.
- Den har hittats i Estland, Norge och Danmark. Förmodligen kan den alltså finnas hos oss, säger Lena Huldén. Hon är forskare vid Institutionen för tillämpad biologi i Helsingfors universitets agrikultur-forstvetenskapliga fakultet.
De finska svidknotten är ytterst dåligt dokumenterade, förklarar Huldén. Culicoides-släktet, som är det bäst kända, har undersökts i praktiken med en enda fälla i Tvärminne. Alla andra fynd är äldre och ströfynd.
- Vi har 21 Culicoides-arter och det finns åtminstone tre arter av svidknott som kan utgöra vektorer för bluetongue-virus, tillägger Lena Huldén. De övriga arterna är Culicoides pulicaris, C. obsoletus och C. scoticus.
För tillfället finns dock ingen anledning till oro, eftersom vintern närmar sig. Livsmedelssäkerhetsverket Evira uppger i ett nyhetsbrev till landets veterinärer att man under höstens och vinterns lopp kommer att satsa på omfattande information om bluetongue-sjukan. Avsikten är att arrangera utbildning för veterinärer och producenter. Det finns planer på samarbete med insektforskare om eventuella vektorkartläggningar. Evira kommer också att göra upp en beredskapsplan för bluetongue-sjukan som därefter distribueras till alla veterinärer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab