Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
EU-länder godtar offentliga stödlistor
Medlemsländernas EU-ambassadörer har enats om att stöda kommissionens initiativ för offentliga listor över individuella mottagare av EU-stöd. Medlemsländerna vill vänta med att starta initiativet till år 2008. Dessutom lämnar texten en hel del spelrum för länder som är ovilliga att medverka. Några länder anser att endast mottagare av högre belopp ska ges offentlighet.
Frågan diskuterades senaste vecka i de ständiga representanternas kommitté Coreper. Kommittén består av medlemsländernas EU-ambassadörer och har till uppgift att förbereda rådets möten.
Det är ännu oklart hur registren ska administreras. EU-kommissionen vill att medlemsländerna ska sköta listorna medan medlemsländerna skulle föredra ett centralt register i Bryssel.
Tre fjärdedelar av EU:s medel förvaltas gemensamt av EU-kommissionen och medlemsländerna. Eftersom det ännu inte finns några gemensamma regler för vad som ska offentliggöras, ligger avgörandet hos medlemsländerna.
Än så länge har bara elva medlemsländer gått med på att lämna ut uppgifterna. Finland har länge intagit en reserverad hållning, men informationen om jordbruksstöden kommer att bli offentlig nästa år. Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja ska lagen om landsbygdsnäringsregistret förnyas så att stödinformationen blir offentlig. En arbetsgrupp tillsatt av jord- och skogsbruksministeriet ska före utgången av detta år utarbeta ett reformförslag för lagen om landsbygdsnäringsregistret.
Enligt Korkeaoja är de förvaltningsbeslut som fattats om jordbruksstöd i kommunerna eller vid TE-centralerna offentliga enligt nuvarande lagstiftning. Den myndigheten som har fattat beslutet i ärendet, och som förfogar över dokumenten, bestämmer om överlåtelsen av informationen.
En fjärdedel av EU-medlen förvaltas centralt i Bryssel. Kommissionen har nyligen lagt ut uppgifter om de direktförvaltade medlen på två webbplatser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab