Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
Vodka splittrar EU
Begreppet vodka sysselsatte EU:s jordbruksministrar på tisdagen. I ett försök att definiera en EU-beteckning för vodka, enades ministrarna om ett finländskt kompromissförslag som tillåter andra råvaror än spannmål, potatis och sockerbetsmelass.
De mellan- och sydeuropeiska länderna betecknar strävandena till nya vodkaregler som ett försök till protektionism. Traditionella vodkaländer - de nordiska och baltiska länderna samt Polen - vill å sin sida inte tillåta att vad som helst får kallas vodka. Man hänvisar till gamla seder och traditioner.
Det finländska förslaget går ut på att vodka kan delas upp i tre klasser. För vodka som framställs av spannmål, potatis och sockerbetsmelass behöver etiketten inte informera om de använda råvarorna. Är vodkan däremot framställd av andra jordbruksprodukter såsom druvor, måste detta framgå av etiketten med lika stor text som begreppet vodka. En tredje grupp utgör kryddad vodka.
De nordiska länderna ställde sig bakom kompromissförslaget medan till exempel Storbritannien uttryckte farhågor för att reglerna kan förorsaka problem med avseende på EU:s inre marknad och WTO.
EU-parlamentet ska ta ställning till förslaget i mars nästa år. Det slutliga avgörandet fattas därför först under det tyska ordförandeskapet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab