Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
Unik brist på maltkorn skjuter priset i höjden
Det är knappt om maltkorn i snart sagt alla delar av världen. I EU fattas cirka 1,5 miljoner ton maltkorn av normal kvalitet. Bristen har medfört att priset på maltkorn har stigit kraftigt de senaste veckorna.
Läget på marknaden är mycket ansträngt, konstaterade experter på ett internationellt bryggeriseminarium i Berlin. Enligt mäklare har enbart Tyskland ett omättat importbehov på en miljon ton. Priserna har de senaste veckorna rakat spikrakt i höjden. De tyska börserna noterade i början av veckan maltkorn för över 190 euro per ton.
Försörjningen av maltkorn är särskilt problematisk i EU denna säsong. På grund av ogynnsam väderlek i Mellaneuropa är kvaliteten dålig och mängderna mindre än vanligt. I de stora maltkornsproducerande EU-länderna har den sådda arealen i snitt minskat med mellan tre och fyra procent, i Tyskland ännu mer. Allt som allt räknar experter med att EU-produktionen av kvalitetsmaltkorn har sjunkit med en femtedel.
De tyska mälterierna har gjort upp en första balans för säsongen 2006 och slår larm. I Tyskland stannar tillgången på maltkorn vid en miljon ton mot planerade 1,8 miljoner ton. Branschen diskuterar redan eventuella stängningar av bryggerier.
Importen av maltkorn eller malt från andra EU-länder är heller ingen lösning. I hela EU räknar man med en brist på cirka 1,5 miljoner ton maltkorn. Traditionella exportörer som Tjeckien måste plötsligt importera. I Frankrike och Storbritannien är situationen inte mycket bättre. Där har jordbrukarna bärgat mängder som motsvarar hälften av normalskörden.
Import från länder utanför EU ses inte som någon lösning. De partier som står till buds gäller små mängder och anbuden är få. Importen från tredje länder är problematisk på grund av den höga importtullen för korn. De tyska mälteriernas centralorganisation har av EU-kommissionen begärt tillfälliga lindringar i gränsskyddet.
Mälterierna överväger dessutom att överbrygga knappheten på marknaden genom att köpa in korn av sämre kvalitet.
Experterna uppmanar industrin att erbjuda jordbrukarna goda kontrakt för nästa odlingssäsong. I annat fall står man inför samma situation nästa höst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab