Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
EU säljer vete ur intervention
Priset för brödsäd har fortsatt att stiga på marknaderna. EU-kommissionen utnyttjar läget för att sälja ut betydande mängder vete och råg ur interventionslagren. Därmed eftersträvar EU också att stabilisera prisläget.
Det handlar om 350.000 ton vete och 236.565 ton råg ur tyska interventionslager. Därtill öppnas 350.000 ton vete ur ungerska lager, 172.272 ton vete från Sverige, 174.021 ton vete från Danmark och 30.000 ton vete från Finland.
På marknaderna har beslutet om utförsäljningen medfört en viss osäkerhet när det gäller prisförväntningarna. I vilken mån EU-kommissionens aktion långfristigt förmår dämpa den överhettade marknaden återstår emellertid att se, skriver den tyska marknadscentralen ZMP.
Marknadsföringen av årets veteskörd präglas av en stor nervositet på marknaderna. Utbudet är knappt, beroende på missväxt i stora delar av världen. På en månad har vetepriset på de internationella marknaderna stigit med 35 procent. Prisstegringen drivs ytterligare på genom spekulationer på terminbörserna. Den fysiska marknaden har utvecklats något långsammare.
Tendensen påverkas av larmrapporter en katastrofal missväxt i Australien, där jordbruken lider under den värsta torkan på etthundra år. Mer än hälften av odlingsarealen uppges vara uttorkad.
Enligt experter vid de europeiska varubörsernas årliga kongress i Turin kan prisutvecklingen för spannmål komma att återspegla sig i priset på mjöl. Däremot torde priset på bröd inte stiga, eftersom spannmålens andel i priskalkylen är försvinnande liten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab