Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
Paprikaodlingen kan rasa
Paprikaodlarna i Österbotten är i valet och kvalet. Skall de satsa på samma gröda också nästa vår? Prisutvecklingen har varit en besvikelse och nu hotar en ond cirkel av sjunkande produktion.
Paprikaodlingen startade i större skala 2001 med många påhejare. Toppen mätt i odlingsareal var antagligen år 2004 med 9 hektar. Nu är arealen igen nere i 6,1 hektar sammanlagt i Finland, säger Bo Linde som är trädgårdsombudsman vid Österbottens svenska producentförbund.
Packerierna har känt av nedgången. På Hultholms i Korsnäs uppskattar Niklas Hultholm att volymen sjunkit med 25 procent bara i år. På Närpes Grönsaker säger VD Ove Grandell att tillväxten åtminstone har stannat av, också om det inte är någon stor tillbakagång.
Vartdera packeriet säger att de hanterar cirka 150 ton paprikor per år. Uppskattningarna av hela i Finlands produktion är 700-800 ton.
Den inhemska paprikan har aldrig lyckats slå igenom så som den inhemska tomaten eller gurkan och därmed har man inte heller fått ut ett lika bra pris för den.
- Paprika är lättare att jobba med, den är renare än tomaten - men lönsamheten är inte den samma heller, säger Ulla Paavola som odlat paprika i Pörtom. Nu har hon städat ur paprikahusen för vintern och det är inte helt klart att påsen med frön verkligen lönar sig att driva upp till plantor för nästa vår.
- Det skulle nog ge kanske 15.000 till 20.000 euro mera per år att odla tomat här, säger till exempel John Lindén som i Närpes odlat paprika i två växthus och tomat i ett tredje. Följaktligen överväger också han att överge paprikorna.
Mer än hälften av landets paprikaproduktion sker i Österbotten. Risken är nu uppenbar att den onda spiralen av minskade volymer raserar resten av marknaden för inhemsk paprika.
Men Ove Grandell tror på framtiden. Samtidigt som de sista paprikorna åkte ut fick Närpes Grönsaker en konsumentförpackningslinje för paprika. Den installeras nästa vecka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab