Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
Grundandet av landsbygdsverket ska inte störa jordbrukarna
Om drygt ett halvår inleder landsbygdsverket, alias Mavi, sin verksamhet i Helsingfors. Åren 2008-2011 flyttas verket till Seinäjoki. Vid ministeriet betecknas grundandet av Mavi som en stor utmaning. Målet är ändå att jordbrukarna inte påverkas negativt, exempelvis i form av fördröjda stödutbetalningar.
- Grundandet och planeringen är en stor utmaning och det finns fortfarande flera frågetecken. Jag tror år 2007 kommer att bli det tuffaste året, men även då är det av högsta prioritet att verksamheten löper smidigt, säger avdelningschef Heimo Hanhilahti, ordförande för projektgruppen som håller i planeringen av verket.
Risken för störningar i stödutbetalningar ser Hanhilahti som liten. Jordbrukarna ska inte märka mycket av att verkställighetsuppgifterna överförs från jord- och skogsbruksministeriet till Mavi och inte heller av den mångåriga processen som flyttningen från Helsingfors till Seinäjoki innebär.
Avsikten är att Mavi inrättas genom att i huvudsak omallokera ministeriets och Tikes resurser. Mavi beräknas sysselsätta drygt 200 personer, av dessa skulle 150 personer komma från ministeriets verkställighetslinje och 50 från informationstjänstcentralen Tike.
Projektchef Hannu Pelttari säger att en orsak till den långa flyttningsperioden från Helsingfors till Seinäjoki har varit att ge de anställda vars arbetsuppgifter flyttas till Seinäjoki tid att tänka på och planera sin framtid. Det är nämligen få anställda som då de tillfrågats varit positiva till att flytta till Seinäjoki.
Seinäjoki stad däremot välkomnar Mavi och dess personal med öppna armar. Förutom att erbjuda lämpliga arbetsutrymmen på en central plats lovar staden också stöda inflyttande tjänstemän exempelvis genom att vika undan villatomter för deras behov.
Grundandet av Mavi ska leda till att den politiska sidan och verkställighetssidan är tydligare åtskilda. Mavi sköter om verkställigheten, bland annat administreringen, övervakningen och utbetalningen av lantbruksstöden. Årligen betalas cirka två miljarder euro i stöd via verket.
Jord- och skogsbruksministeriet inriktar sig på politiken. Beslutanderätten kommer att finnas kvar vid ministeriet även i fortsättningen, även om förordningarna kan förberedas vid Mavi.
Jordbrukarna kommer även i framtiden att uträtta sina ärenden hos TE-centralernas landsbygdsavdelningar och kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter. Enligt Leena Tenhola kommer jordbrukaren kanske mest att märka av det nya verket genom att Mavi har bättre utgångsläge än verkställighetslinjen vid ministeriet att ge kundinriktad service.
- Mavi har bättre chanser att utveckla servicen från kundens synvinkel.
Vad gäller den svenskspråkiga servicen utgår myndigheterna från att den åtminstone inte försämras i och med Mavis placering i Seinäjoki.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab