Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Fischer Boel: 141–stödet är ett övergångsstöd
EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel gjorde än en gång sin ståndpunkt kring 141–stödet klar då hon besökte Helsingfors förra veckan. Hon står helt bakom EU–kommissionens tolkning att stödet är ett övergångsstöd och att det har utbetalats tillräckligt länge. Det är med andra ord bäddat för en tuff pärs mellan våra förhandlare och kommissionen om en fortsättning på stödet, när den nuvarande perioden löper ut i slutet av nästa år.
- Nu har övergångsstödet existerat i elva år, och jag anser att det är dags att det utfasas, säger hon. Man kan inte försvara en övergångsordning om det finns enklare inkomstkällor.
Däremot är kommissionären nog beredd att gå in för att hitta lösningar kring produktionsvillkoren i Sydfinland, men hon är mycket långt inne på att sådana lösningar bör sökas i stödet för landsbygdsutvecklingen. I pratiken betyder det alltså vårt nya landsbygdsutvecklingsprogram som träder i kraft om några månader.
Mariann Fischer Boel har i tidigare sammahang hänvisat till att så har man gjort i andra länder med svåra produktionsförhållanden.
När LF ber om exempel på vad man kan göra nämner hon de fyra huvudområdena konkurrensförbättring, stöd till företagande, miljö– och lfa–stöd samt allmänt stöd till exempelvis leaderverksamhet.
- Inom landsbygdsutvecklingsstödet kan ju de enskilda medlemsländerna till en viss gräns själva bestämma var de så att säga vill lägga äggen. För att nämna ett konkret exempel kan man gå in med offentliga medel i glesbygden för att stöda bosättningen, till exempel när det inte är intressant att lägga ut bredband utgående från kommersiella intressen.
Vad gäller randområdenas konkurrenskraft på den inre marknaden och nationella lösningar inom jordbrukspolitiken tycker Mariann Fischer Boel att exempelvis vårt nordliga stöd enligt artikel 142 är "väl begrundat".
- Det är visserligen möjligt att stödet bör justeras, men det är i sin ordning att stödformen existerar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab