Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Massivt EU–paket mot djursjukdomar
EU–kommissionen har knutit ett massivt finansieringspaket för bekämpning av djursjukdomar. Sammanlagt anslås 193 miljoner euro för att begränsa eller stoppa spridningen av farliga djursjukdomar. Anslaget fördelas mellan 155 program.
Tyngdpunkten på bekämpningen ligger i Mellan– och Sydeuropa samt Östeuropa, där vissa djursjukdomar är ett stort problem. I norra Europa är läget betydligt bättre vilket också återspeglas i anslagsfördelningen.
Finland får sammanlagt drygt en miljon euro ur EU–kassan. De flesta program måste som vanligt delfinansieras med nationella medel. Den största posten, 839.000 euro för TSE–test, bekostas emellertid helt av EU.
Övriga finländska anslag är 112.000 euro för begränsning av rabies, 27.000 euro för bekämpning av fågelinfluensa, 25.000 euro för BSE samt 11.000 euro för bekämpning av scrapie. Samtliga anslag kräver nationell delfinansiering till hälften av beloppet.
Tyngdpunkten ligger på bekämpning av sjukdomar som kan överföras till människor. EU–kommissionen anslår betydande belopp för att bekämpa brucellos, tuberkulos och rabies.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab