Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Livsmedelssäkerheten är på hög nivå i Finland
Säkerheten hos de livsmedel som produceras och konsumeras i Finland är internationellt sett på en mycket hög nivå. Det framgår ur den redogörelse om livsmedelssäkerhet som statsrådet godkände senaste vecka. Redogörelsen överlämnas nu vidare till riksdagen.
- Ofta kommer frågor om livsmedelssäkerheten på tapeten då någon kris är på gång. Därför är det bra att behandla ämnet på en politisk nivå då inga kriser är aktuella, sade jord– och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c).
Ministern säger att livsmedelsäkerheten har stor ekonomisk inverkan på samhället även utan livsmedelskriser.
- Nog lever människorna i sydligare delar av EU trots att en stor del av hönsäggen till exempel är smittade med salmonella, sade ministern.
Men han fortsatte med att konstatera att den låga förekomsten av sjukdomsalstrare i livsmedel här i hemlandet har en stor positiv nationalekonomisk betydelse på grund av den minskade sjukfrånvaron.
För att illustrera vad det är fråga om nämner han att 31 procent av hönsäggen i EU i medeltal är smittade med salmonella. I Finland förekommer det salmonella i 0,4 procent av äggen.
Ett av målen i redogörelsen är därför att Finland borde försöka få mer inflytande inom de internationella organisationer som gör upp produktionsstandarder för livsmedel.
- Det gäller att kunna hantera internationella risker, sade Korkeaoja.
Ett exempel som nämndes är samarbetet med Sverige: gemensamt försöker man få till stånd ett förbud mot användningen av antibiotika i foder i EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab