Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Klart om strukturfonden för betor i november
I onsdags diskuterade jord- och skogsbruksministeriet med producenterna och betindustrin om hur medlen i den omstruktureringsfond som skapas som en följd av sockerbetsreformen skall fördelas.
- Vi framförde våra synpunkter till jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja och ministeriets tjänstemän om hur pengarna borde fördelas, berättar Thomas Blomqvist som är ordförande för SLC:s betutskott.
Enligt honom är ett beslut från jord- och skogsbruksministeriet i frågan om hur medlen skall fördelas att väntas senast den tredje november. Det slutgiltiga beslutet görs därefter i statsrådet.
Totalt är det 41 miljoner euro som ingår i fonden och som skall fördelas mellan industrin, de anställda vid den sockerbetsfabrik som läggs ner och betodlarna. Även vissa maskinentreprenörer har rätt till en ersättning från fondens medel.
Summan i strukturfonden baserar sig på att produktionen i Finland enligt betreformen skall minskas med 56.000 ton och att EU-kommissionen betalar en ersättning på 730 euro per ton.
Enligt EU-förordningen har odlarna och entreprenörerna rätt att få minst 10 procent av medlen i fonden.
- Men vi kan lägga fram beräkningar som säger att odlarnas andel av kostnaderna för omstruktureringarna är så höga att vi har rätt till mer än tio procent, säger Blomqvist.
Efter att besluten som gäller omstruktureringsmedlen är gjorda så kommer anvisningar att göras för hur betproducenterna skall gå till väga för att ansöka om stödet. Troligen kommer det att vara möjligt att söka om medlen i början av året och utbetalningen väntas ske någon gång under våren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab