Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Drygt 2,5 miljoner i ersättning för skördeskador
Totalt har anmälningar från drygt 800 gårdar om skördeskador kommit in till skördeskadedelegationen. De godkända ersättningsbeloppen uppgick till dryga 2 miljoner euro enligt situationen för en dryg vecka sedan.
Enligt Tage Ginström som är SLC:s representant i delegationen finns det ännu en del ansökningar om skördeskadestånd i kommunerna som inte har behandlats.
Förutom de ansökningar som gäller höstens skörd finns det också en del ansökningar om skördeskadeersättningar som härstammar från våren. De ansökningarna gäller övervintringsskador på höstsäd och kommer till största delen från Egentliga Finland. Ansökningarna som gäller övervintringsskador omfattar ett ersättningsbelopp på en dryg halv miljon euro och berör omkring 500 gårdar.
Torkan under växtsäsongen slog hårt mot vallproduktionen och producenterna har därför yrkat på att en allmän skördeskadeersättning skulle betalas för vallen. Enligt Tage Ginström har frågan behandlats i delegationen på ett par möten och man har försökt få fram uppgifter som skulle visa hur skördeskadorna fördelar sig i landet.
- Först såg det ut som om vallskörden skulle ha drabbats mycket hårt i hela landet. Mot slutet av växtperioden föll emellertid en del regn, vilket gjorde att vallskörden på en del områden slutligen verkar ha blivit nästan normal, berättar Ginström.
Men speciellt vid västkusten och i Nyland har skördeförlusten för vallarna varit betydande.
Jord- och skogsbruksministeriets inställning till att ta i bruk en allmän ersättning för skördeskador på vallar har varit återhållsam. Motiveringen är att skördevariationerna är stora även inom olika regioner, vilket gör att det är svårt att dra gränsen för vilket område som skulle vara berättigat till stöd och vilket område som skulle lämnas utanför.
Det är däremot möjligt att ansöka om normal skördeskadeersättning för vall. Problemet är enligt Ginström att skördeskadan alltid borde anmälas direkt då den upptäcks och granskas av kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Eftersom man vid vallodling tar två till tre skördar per växtsäsong är det därför svårt att fastställa en skada innan växtperioden är förbi.
Ginström påpekar att det ändå borde vara möjligt att höra sig för hos lantbrukssekreteraren om det är möjligt att göra granskningar av skördeskadorna. Den varma hösten har gjort att vallens tillväxt ännu fortsätter och enligt reglerna kan man lämna in en ansökan om skördeskadeersättning fram till utgången av oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab