Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Dålig höskörd tär på solidariteten
Den dåliga vallskörden i sommar har trissat upp höpriserna rejält. En del av dem som har hö att sälja utnyttjar sin situation och sätter press på dem som fått dålig skörd.
- Nu sätts verkligen solidariteten på prov bönder emellan. En bonde som var i kontakt med mig sade att bönderna förr kunde ställa upp för varandra, men att det nu finns vissa som bara vill göra pengar på andras motgångar.
Det här säger Mikael Åsvik i Kronoby. Han sitter med i ÖSP:s styrelse där han är sektoransvarig för mjölksidan. Det är också i den egenskapen Åsvik uttalar sig. För egen del kommer han att klara vintern, bland annat tack vare överårigt ensilage.
Mjölkinstruktör Pia Österberg på Milka håller med Mikael Åsvik om att en osund marknad håller på att uppstå på grund av årets dåliga vallskörd.
- Jag har hört rykten om att man tar 50 euro per rundbal. Jag har hört att någon till och med begärt 70 euro.
Österberg uppmanar bönderna att tänka efter flera gånger innan de betalar några sådana summor.
- Då man köper hö ska man räkna ut vad det ger tillbaka i form av mjölk. De summor jag nämnde är långtifrån den nivå det lönar sig att betala.
Österberg säger att enda gången man kan betala mera än vad man får igen är om andra alternativet är att man måste föra djur till slakt.
I runda tal tycker Österberg inte att man ska betala mycket mera än drygt 30 euro per bal. - Men observera, säger hon, då ska man ha klara uppgifter på torrsubstanshalten och balens vikt. Gå aldrig och köp en vit rund bal utan att veta vad den innehåller. Det är ingen vits att betala för fukten.
Det minsta man bör ta reda på är torrsubstanshalten och balens vikt. De uppgifterna berättar ingenting om näringsinnehållet i balen utan ger bara en liten vink om innehållet.
- För att vara riktigt säker borde man begära en foderanalys. Tyvärr är det så att köparna är lite rädda att ställa krav när det råder brist på något. Man är rädd att säljaren ska bli arg och dra sig ur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab