Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
20.10.2006 / Landsbygdens Folk
Ingen agrologkurs i Vasa nästa år
Agrologutbildningen vid Seinäjoen ammattikorkeakoulu kommer framöver att bli ett seriöst alternativ för österbottningarna. Det här står klart sedan ledningsgruppen för Yrkeshögskolan Sydväst beslutat att inte ordna första årets utbildning för agrologer i Vasa nästa år.
Sedan 2004 har det varit möjligt för agrologstuderande att genomföra det första av fyra studieår i Vasa för att sedan fortsätta i Ekenäs. Hittills har detta dock bara genomförts en gång. Det var under senaste läsår då tolv studerade genomförde sitt första läsår i Vasa. Tio av dessa går nu sitt andra år i Ekenäs och yrkeshögskolan Sydväst. I höstas var åtta österbottningar intresserade av att påbörja studierna i Vasa. Vid Sydväst ansågs detta vara för få. Därför blev det ingen utbildning i Vasa i år. Endast tre österbottningar valde att börja utbildningen i Ekenäs.
Bakom initiativet att få till stånd det första läsåret i Vasa finns en agrologarbetsgrupp som tillsattes på initiativ av ÖSP år 2001. Arbetsgruppens målsättning är att trygga tillgången på svenskspråkiga agrologer i Österbotten i framtiden. Gruppen har in i det sista förhandlat med Sydväst för att även i framtiden ge österbottningar möjligheten att studera första året på hemmaplan.
- Visst är jag besviken, säger agrologarbetsgruppens ordförande Henrik Strandberg då han hör om ledningsgruppens förslag vid Sydäst. Jag tycker att Sydväst sviker sitt regionala ansvar. Vårt primära mål har varit att man ska kunna utbilda sig på svenska till agrolog. Här anser vi att Sydväst inte kommit emot.
Nu kommer arbetsgruppen att lyfta fram Ilmajokialternativet för intresserade österbottningar.
- Språket kan vara en tröskel. Vi hoppas att de som inte vill eller kan utbilda sig på finska även framöver söker sig till Ekenäs. Men det antal österbottningar som blir agrologer i Ekenäs kommer inte att räcka till. Därför kör vi också fram möjligheten att utbilda sig i Ilmajoki.
Rent konkret kommer arbetsgruppen nu att kontakta yrkeshögskolan i Seinäjoki för att bereda mark så att säga.
- Framför allt vill vi jobba för att de som vill utbilda sig i Ilmajoki ska få en mjukstart. Det är inte lätt att byta språkmiljö. Därför behöver de allt stöd de kan få. Nu ska vi i första hand undersöka vilka möjligheter de skulle ha att skriva sina tenter på svenska i början.
Lars Fridefors som är programansvarig prefekt för institutionen för naturbruk vid Yrkeshögskolan Sydväst hänvisar bland annat till ekonomiska faktorer då man väljer att inte ordna första årets utbildning i Vasa nästa år.
- Det handlar om tilläggskostnader samt kvalitetsmässiga skäl. Det är viktigt att utbildningen ges på ett ställe med tillräckligt hög kvalitet samt på ett kostnadseffektivt sätt.
Det definitiva beslutet om första årets agrologutbildning i Vasa kommer att tas av styrelsen för Yrkeshögskolan Sydväst den 13 november. Beslutet är av den digniteten att det också ska godkännas av styrelsen för det aktiebolag som upprätthåller Sydväst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab