Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
16.10.2006 11:14:09 / Agrolink
Statsrådet fastställde storleken på den nationella reserven

Statsrådet fattade iden 12.10 beslut om inrättandet av en nationell reserv inom systemet med samlat gårdsstöd, stödnivån för det regionala enhetliga stödet samt vissa andra frågor som anknyter till den nationella verkställigheten av systemet med gårdsstöd. Systemet med gårdsstöd ingår i det system med direktstöd som utformades i samband med reformen av EU: s gemensamma jordbrukspolitik.

EU:s system med direktstöd, i vilket systemet med samlat gårdsstöd är det viktigaste elementet, trädde i kraft år 2005. I Finland infördes systemet år 2006. Merparten av de av EU fullt ut finansierade CAP-stöden som tidigare betalades som produktionsbundna stöd omvandlas till stödrättigheter som ligger till grund för betalningen av frikopplat gårdsstöd.

I Finland tillämpas en så kallad blandmodell där stödrättigheterna består av ett regionalt enhetligt stöd samt eventuella gårdsspecifika tilläggsdelar som betalas under en övergångsperiod. En del av EU:s direktstöd är fortfarande kopplade till produktionen.

Det regionala enhetliga stödet inom systemet med samlat gårdsstöd fastställdes enligt stödregion. Det enhetliga stödet bestäms på basis av det eurobelopp som får användas för enhetligt stöd inom respektive stödregion och antalet stödberättigande hektar som uppgetts i stödansökan våren 2006. Värdet på det enhetliga stödet är 246,60 euro per hektar i stödregion A, 195,84 euro per hektar i stödregion B-C1 och 152,67 euro per hektar i stödregion C2-C4.

Statsrådet beslutade att 0,8 procent av det nationella maximibelopp som får användas till gårdsstöd avsätts för den nationella reserven. I begynnelseskedet uppgår den nationella reserven till 4,14 miljoner euro. Ur den nationella reserven beviljas stödrättigheter och förhöjningar av stödrättigheternas värde till jordbrukare som befinner sig i en specialsituation. Därtill kan också nya jordbrukare och jordbrukare som deltar i omstrukturerings- och utvecklingsprogram beviljas stödrättigheter ur den nationella reserven i enlighet med principer som fastställs senare.

Statsrådet fastställde värdet på tilläggsdelen för sockerbeta till 65,54 euro per ton grundleveransrättighet. Statsrådet beslutade också om ytterligare tilldelning av de tillstånd som ger rätt till gårdsstöd för odlingsarealer med vissa trädgårdsgrödor och annan potatis än stärkelsepotatis samt preciserade det maximala stödbelopp som kan användas för produktionsbundet bidrag per tacka.

Ytterligare upplysningar från jord- och skogsbruksministeriet:
överinspektör Esa Hiiva, tfn 09-160 526 57, 040 733 6225
överinspektör Minna-Mari Kaila, tfn 09-160 542 06, 040 585 6002


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab