Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
16.10.2006 10:57:20 / Agrolink
Systemet för företagsstöd för utveckling av landsbygden byggs ut

Systemet med företagsstöd som är avsedda för utveckling av näringsverksamheten på landsbygden byggs ut under programperioden 2007-2013. Statsrådet beslutade den 12 oktober om propositionen till riksdagen med förslag till lag om stöd för utveckling av landsbygden. Enligt propositionen får såväl mikroföretag som små och mellanstora företag bättre möjligheter till företagsstöd.

Den nya lagen tillämpas under EU-programperioden 2007-2013 på de företags- och projektstöd som delfinansieras med medel från EU och helfinansieras med nationella medel. Propositionen ska tjäna till att diversifiera näringsverksamheten på landsbygden, förbättra landsbygdsföretagens verksamhetsbetingelser och konkurrenskraft, stimulera konkurrenskraften hos jordbruksprodukter och förbättra livskvaliteten i landsbygdsområdena.

Enligt propositionen kommer lagstiftningsstrukturen och systemen kopplade till beviljande och utbetalning av stöd att vara klarare och enklare. Sätten att förvalta stöden är till en så stor del som möjligt likadana oberoende av finansieringskällan.

I propositionen föreslås inte några stora ändringar i villkoren eller förutsättningarna för beviljande och utbetalning av stöden jämfört med den pågående programperioden 2000 -2006. Utvecklingen av näringsverksamheten på landsbygden kommer också i fortsättningen att ske genom företagets start-, investerings- och utvecklingsstöd.

Allt fler kommer också att få företagsstöd. I dag allokeras jord- och skogsbruksministeriets finansiering för landsbygdsföretag i regel till de mikroföretag som opererar i anknytning till eller hör till samma servicekedja som gårdsbruksföretaget.

I framtiden är det möjligt för mikroföretag att få stöd oberoende av branschen. Därutöver kan stöd beviljas för diversifiering av jordbruksföretag. Utvecklingen av verksamheten i små och medelstora företag kan också stödjas genom investerings- och utvecklingsstöd som är avsedda för förädling på första stadiet och marknadsföring av jordbruksprodukter.

Stödsystemet för utvecklingsprojekt på landsbygden revideras. Utöver projektstödet för näringsverksamheten på landsbygden och allmännyttig utveckling kommer det att finnas tre nya stöd. Utbildningsprojektet ingår inte längre i utvecklingsprojektet utan får en egen typ av stöd. I fortsättningen ska allmännyttiga investeringar också få ett separat stöd. Till hjälp av små lokala aktörer skapas ett koordinationsprojekt där stödtagaren är en lokal aktionsgrupp.

Under åren 2007-2015 reserveras för finansieringen av stöden sammanlagt 396 miljoner euro ur landsbygdsfonden, statens andel är sammanlagt ca 433 miljoner euro.

Lagen avses träda i kraft den 1 maj 2007.


Ytterligare information:
Jord- och skogsbruksministeriet,
äldre regeringssekreterare Susanna Paakkola, tfn 09-160 523 31
överinspektör Sirpa Karjalainen, tfn 09-160 529 01


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab