Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.10.2006 / Landsbygdens Folk
Nivåerna på gårdsstödet klara
Nivåerna på årets gårdsstöd torde ha spikats av statsrådet i går eftermiddags efter LF:s pressläggning. För A-området är stödet 246,60 euro per hektar, för områdena B och C1 195,84 euro och för områdena C2-C4 152,67 euro.
Nivån är något högre än de belopp man tidigare räknat med på områdena A, B och C1, medan den är lägre på C2-C4. Det beror delvis på att man tidigare kalkylerat med att två procent skulle överföras till den nationella reserven. Efter att ansökningarna kommit in visade det sig emellertid att det räcker med en överföring på 0,8 procent. Det har således varit möjligt att styra litet mera pengar direkt till hektarstödet. Att kalkylen inte höll på C2-området och norrut beror närmast på att stödet omfattar nyröjd areal, som visat sig vara större än man räknat med.
Stödnivåerna gäller åren 2006-2010. Därefter höjs de i någon mån i takt med att tilläggsdelarna för mjölk- och nötsektorn samt stärkelsepotatis och sockerbetor börjar trappas ner. I statsrådets beslut har också värdet av tilläggsdelarna för sockerbetor fastställts. Det är 65,54 euro per ton grundleveransrättighet baserad på odlingsåret 2005/2006.

Förhandlingarna om stödet nästa år har inletts
Vad gäller läget kring lantbruksstödet så har förhandlingarna mellan producentorganisationerna och statsmakten kring nästa års nationella stödpaket inletts. Målsättningen är att uppnå en överenskommelse till månadsskiftet november-december.
SLC:s fullmäktige kommer att sammankallas till höstmöte den första december.
- Vi hoppas att vi då har ett stödpaket för nästa år att presentera, säger Tage Ginström som representerar SLC i beredningsgruppen.
Lantbruksförhandlarna, där SLC representeras av ordförande Holger Falck, har prickat in fem möten fram till slutet av november medan beredningsgruppen kommer att sammanträda så gott som varje vecka.
- Som vanligt måste vi först se hur det här året har förverkligats, innan vi kan börja diskutera nivåerna för nästa år, säger Tage Ginström. De uppgifterna torde finnas om några veckor.
Bland nyheterna nästa år kan noteras, att miljöstödets nationella tilläggsdel faller bort och att 40 av de 55 miljoner euro, som hittills gått åt, nu riktas till specialgrödorna via tilläggsåtgärder i miljöstödet på A- och B-områdena. Hur de resterande 15 miljonerna kommer att beaktas är ännu helt öppet. I samband med det nationella stödpaketet kommer det slutliga innehållet i det kommande miljöstödsprogrammet knappast heller att vara klart.

Sockerbetsstödet med i förhandlingarna
Det nationella stödet till sockerbetorna är nu också första gången med i lantbruksförhandingarna inför följande års nationella stödpaket. Senast kom stödet upp i våras efter att det här årets stödpaket till övriga delar spikats. Då fastställdes stödet till 60 euro per hektar, fastän EU har gett lov att betala upp till 350 euro. Producentorganisationerna försöker nu trycka hårt på för en höjning. Vad gäller EU:s gårdsstöd kommer systemet med rådgivning till gårdarna att tas i användning liksom också de kompletterande villkoren för djurens välmående.
Moduleringen, det vill säga den stegvisa minskningen av EU:s gårdsstöd, kommer nästa år att stiga från fyra till fem procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab