Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.10.2006 / Landsbygdens Folk
Plantskogen prioriteras i vården av ungskog
Vården av ungskog kommer framöver att alltmer gälla plantbestånd framom unga gallringsskogar. Detta på grund av att vård av plantbestånd är effektiverare såväl ur skogsvårdsmässig som ekonomisk synpunkt.
Det här är en av beståndsdelarna i det förslag om förnyad lagstiftning som regeringen förra veckan lämnade till riksdagen om finansiering av skogsbruk. Meningen är att höja stödet för vård av plantskog och även att förenkla stödformen. Stödet blir nu ett fast eurobelopp som man kan få bara en gång under omloppstiden. Också stödet för skogsföryngring, som man själv utför är ett fast belopp.
Avsikten med hela lagsförslaget är att den offentliga finansieringen av skogsvård i privata skogar ska ge ett bättre resultat. Man vill med andra ord ha fler väl skötta privatskogar trots att resurserna är knappa.
Stöden för uttag och för flisning av energivirke ska nu klarare än förr vara åtskiljda från stöden till egentlig skogsvård. I fortsättningen ska det vara möjligt att få stöd för uttag av energivirke också när det tas från en yta som inte är ett statsfinansierat objekt för vård av ungskog. Med undantag från de näringsfattigaste växtplatserna kan stöd för energivirke beviljas för alla avverkningar som gäller vård av plantbestånd och unga gallringsskogar. Stödnivån ändras inte.
Iståndsättningsdikning upphör och ersätts med skötsel av skogar på torvmark. Avsikten är att iståndsätta hela torvmarksskogen på en gång: vid sidan om vattenhushållningen och vattenvården tar man även hand om trädbeståndet.

Nya skogsvägar ska vara samprojekt Nya skogsvägar ska anläggas som samprojekt för att man ska kunna få stöd för dem och stöd beviljas inte längre för byggande av en enskild upplagspalts i anslutning till en skogsväg.
Miljöstödet till skogsbruket ska i högre grad riktas till själva objekten. Det minsta tänkbara miljöstödet ska vara 500 euro. Markägarens självrisk ska bli fyra procent av avverkningsvärdet för ett objekt som får miljöstöd.
I fortsättningen ska i alla fall hyggesbränning i förberedande syfte i anslutning till skogsförnyelse stödas som ett naturvårdsprojekt som helt finansieras av staten.
EU-kommissionen måste anta lagen, och först efter det kan den träda i kraft genom statsrådets förordning. Regeringen har i alla fall ett utkast till förordningstext med stödbeloppen klart.
I årets statsbudget har 62,88 miljoner euro reserverats för skogsförbättringsåtgärder. I sitt förslag till statsbudget för nästa år föreslår regeringen 5 miljoner mindre. För skogsbrukets miljsötöd är drygt 7 miljoner reserverade i årets budget, nästa år blir anslaget enligt regeringens förslag till budget just under 7 miljoner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab