Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
13.10.2006 / Landsbygdens Folk
Certifikat ökar farmers konkurrenskraft
Certifiering ska bli de finländska pälsfarmarnas trumf i kampen mot den kinesiska anstormningen.
Sedan i juni har 121 av landets närmare 1.500 farmer fått certifikat. Som bäst arbetar 250 farmer på att uppfylla certifieringskraven. För att få farmarna intresserade av att skaffa certifikat erbjuder Turkistuottajat en extra morot inkommande försäljningssäsong. Då kommer alla farmer med certifikat att få en extra bonus.
En av de farmer som fått certifikat är Torp Frys i Kållby, Pedersöre. En av delägarna, Erik Snellman säger att certifieringen höjer på imagen för hela näringen.
- Det spelar ingen roll hur bra vi än jobbar om vi inte har papper på det. Nu då det finns papper på att vi sköter farmen enligt vetenskapliga kriterier så höjer det trovärdigheten.
Torp Frys farm är bland de tio största i landet. Snellman säger att man nog tidigare också uppfyllt i stort sett alla de 33 kriterier som ställs för certifieringen.
- En sak som vi var tvungna att ändra på var dokumenteringen av döda djur. Numera ska varje djur som dör på farmen dokumenteras.
Snellman säger att djurens välbefinnande går som en röd tråd genom hela verksamheten. Han menar att certifieringen är så pass bra och att några rävflickor egentligen inte längre skulle behövas.
- Men det är väl nog för mycket att hoppas på. Nu har vi i alla fall vetenskapliga belägg för att djuren sköts och mår bra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab