Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
13.10.2006 / Landsbygdens Folk
Åland i startgroparna för projekt med tryffel
Ett tiotal ålänningar har anmält intresse för att pröva på tryffelodling. Nu ska Ålands hushållningssällskap söka pengar för ett treårigt Leader-projekt, som omfattar både rådgivning och plantor med tryffelmycel inympade i rotsystemet. I projektet ingår också att skaffa en hund som kan skolas upp att leta tryffel på Åland.
Tryffeln anses bland gourmeter vara en stor delikatess och den kan kosta upp emot 3.000 euro per kilo! De arter som är aktuella för odling på Åland och i Finland betingar kostar cirka 800 euro kilot.
Tryffeldoktorn Salem Shamekhs mål är att ympa tryffelmycel på åländska ekar, så att plantorna har de bästa tänkbara förutsättningar att klara sig.
Han har redan fått igång tryffelodlingar i Juva, Rantasalmi och St Michel i Savolax och han har också lovat hjälpa till med att göra upp budget för det åländska tryffelprojektet.
Inkommande vecka, den 16-18 oktober, håller han i trådarna för ett stort internationellt tryffelseminarium i Juva. Där deltar världens ledande tryffelexpeertis och sammanlagt ett 50-tal personer från elva länder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab