Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
9.10.2006 09:41:51 / Agrolink
Nya lagen om finansiering av skogsbruk ger fler välskötta skogar

Regeringen överlämnade den 5.10 en proposition till riksdagen med förslag till lag om finansiering av skogsbruk. Avsikten med lagen är att den offentliga finansieringen som allokeras till det privata skogsbruket, ska ge bättre resultat, dvs. fler välskötta privatskogar trots knappa resurser.

Målet ska nås genom att man fokuserar resurserna på de skogar som är viktigast med tanke på skogsbruket samt genom klarare och enklare stödvillkor. På detta sätt är det också möjligt att lätta upp det administrativa arbetet kring stödsystemet och ge mer resurser till det arbete som utförs i skogen.

Vården av ungskogar kommer allt mer att gälla plantbestånd där arbetet ur skogsbrukssynpunkt ger bättre resultat och är fördelaktigare än i unga gallringsskogar. Stödet för vård av plantbestånd höjs och stödstrukturen förenklas. Stödet är ett fast eurobelopp som man endast kan få en gång under omloppstiden. Likaså är stödet för skogsföryngring som utförs som eget arbete, ett fast eurobelopp.

Stödet för uttag och flisning av energivirke ska klarare än tidigare stå separat från skogsvårdsstöden. I fortsättningen är det möjligt att få stöd för uttag av energivirke också när energivirket tas från någon annan växtplats än den som är ett statsfinansierat objekt för vård av ungskog. Med undantag från de näringsfattigaste växtplatserna kan stöd för energivirke beviljas för alla avverkningar som gäller vård av plantbestånd och unga gallringsskogar. Stödnivån ändras inte.

Iståndsättningsdikning ska ersättas med skötsel av torvmarksskogar. Avsikten är att iståndsätta hela torvmarksskogen på en gång: vid sidan om vattenhushållningen och vattenvården tar man även hand om behandlingen av trädbeståndet och återställer vid behov balansen mellan näringsämnena. Enbart för byggande av en särskild upplagsplats i anslutning till en skogsväg beviljas inte längre stöd. För en ny skogsväg beviljas inte stöd om projektet inte genomförs som ett samprojekt.

Skogsbrukets miljöstöd ska bli objektspecificerat vilket minskar det administrativa arbetet. Det minsta miljöstödet är 500 euro. Markägarens självrisk är fyra procent av miljöstödsobjektets avverkningsvärde. I fortsättningen ska hyggesbränning som utförs som en förberedande åtgärd i anslutning till skogsförnyelse understödas som ett naturvårdsprojekt som helfinansieras av staten.

Avsikten är att den sittande riksdagen godkänner regeringens proposition med förslag till lag om finansiering av skogsbruk. Lagen sätts i kraft genom statsrådets förordning efter att Europeiska kommissionen har antagit den, dvs. antagligen den 1 januari 2008.

Ytterligare upplysningar:
biträdande avdelningschef Pentti Lähteenoja, JSM, tfn 09-160 533 51, 040 717 1698
forstrådet Marja Hilska-Aaltonen, JSM, tfn 09-160 524 15, 040 751 8436


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab