Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
6.10.2006 / Landsbygdens Folk
Arga svinfarmare redo för uppror
Svinfarmaren Ulf Kullas i Oravais skräder inte orden då han talar om de priser slakterierna betalar i dag. Ett svinuppror likt det i Sverige i somras känns inte främmande.
- Det är horribelt då man ser på hur slakterierna behandlar oss. Vi svinproducenter borde komma överens om ett leveransstopp, eller så börjar vi se över möjligheterna till export.
Vecka 39 fick svinfarmarna i Sverige 1,42 euro per kilo av slakterierna. I Tyskland betalades 1,49 euro. De finländska svinfarmarna fick 1,26!
Kullas räknar hastigt ut att han med den mängd svinkött han producerar årligen förlorar han en årsinkomst jämfört med sina yrkesbröder i Europa.
Samtidigt som priserna stigit i grannänderna har priserna faktiskt sjunkit i Finland.
- Ännu i början av året fick vi 1,29 per kilo.
Kullas anser att ansvaret ligger hos slakterierna.
- Det produktionsstöd vi får är numera i praktiken ett slakteristöd. Det finns ingenting som motiverar de låga priser slakterierna betalar oss. Ifall slakterierna inte är tillräckligt effektiva måste de göra sig mera konkurrenskraftiga.
Också ÖSP har reagerat på de låga producentpriserna på kött. ÖSP kommer nu tillsammans med granndistrikten i MTK att uppvakta Atria för att få upp producentpriserna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab