Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
6.10.2006 / Landsbygdens Folk
EU diskuterade slankare CAP
EU-kommissionen vill minska byråkratin genom att förenkla jordbrukspolitiken. Målsättningen är avveckla de byråkratiska hindren genom större öppenhet och enklare regler, både för jordbrukarna själva och för jordbruksförvaltningen.
Politiker och experter samlades denna vecka till en konferens i Bryssel för att dryfta hur en avveckling av onödiga hinder ska genomföras. Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel syftar kommissionen till såväl tekniska som politiska förenklingar.
Avsikten är att avskaffa onödiga bestämmelser och ersätta sektorspecifika bestämmelser med centrala regler. En central punkt är förslaget att sammanfatta alla de 21 gemensamma marknadsorganisationerna i ett övergripande regelverk. Detta skulle kompletteras med sektorvisa tilläggsbestämmelser.
Kommissionens vill också samla intervention, privat lagerhållning, importkvoter, exportstöd och skyddsåtgärder under ett enda paraply. Marknadsföring, statliga stöd och rapportering ska också samlas i den nya marknadsorganisationen.
Som exempel på politiska förenklingar nämnde Fischer Boel möjligheten att avskaffa de kvotsystem som reglerar produktionen. Detta skulle ge jordbrukarna frihet att producera de mängder marknaden frågar efter.
Enligt Fischer Boel innehåller den nuvarande jordbrukspolitiken onödiga stödformer och kvotsystem som kunde ifrågasättas i samband med den kommande budgetreformen och översynen av CAP.
Förenklingen av reglerna får emellertid inte bli ett självändamål. De politiska överenskommelserna ska inte rivas upp. Enligt agrarkommissionären har förenklingen av jordbrukspolitiken sitt pris. En slank jordbrukspolitik tillåter generellt inga undantagsregler. Kommissionen eftersträvar inte en universell politik för alla, klargjorde Fischer Boel. Särdrag kan beaktas, särskilt inom sektorn för landsbygdens utveckling. Detta område erbjuder en generös rörelsefrihet för regionerna, fastslog Fischer Boel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab