Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
29.9.2006 / Landsbygdens Folk
Torkan och energipriserna drar ner jordbrukarnas inkomster
Enligt en prognos som Pellervos ekonomiska forskningsanstalt PTT har gjort kommer företagarinkomsten för jordbrukarna att sjunka kraftigt detta år. Minskningen väntas bli hela 19 procent.
Orsaken är torkan som minskat årets skörd och högre priser på jordbrukets insatsmedel. Kostnaderna för insatsmedel väntas öka med närmare fem procent i år och det är närmast de höga oljepriserna som ligger bakom ökningen. För husdjursgårdarna beräknas sänkningen av företagarinkomsten bli betydligt lägre än för spannmålsgårdarna.
Torkan sänkte den finländska spannmålsskörden från drygt 4 miljarder kilo senaste år till 3,4 miljarder kilo i år. Skörden har visserligen hög kvalitet och sämre skördar i stora delar av Europa har lett till något högre priser än senaste år, men trots det blir årets inkomster betydligt sämre för växtodlingsgårdarna jämfört med senaste år.
I sin prognos har PTT räknat med en ökning av vetepriset med 12 procent, för övriga spannmålsslag har kalkylen använt en prisökning på runt fem procent. PTT väntar att det totala produktionsvärdet för växtodlingen i år kommer att minska med omkring 14 procent.
I prognoserna för nästa år väntar PTT att inkomsterna för spannmålsgårdarna skall öka med drygt 10 procent. Ökningen kommer ändå inte att räcka till för att jordbrukarnas inkomst skulle stiga tillbaka till samma nivå som år 2005.
På husdjurssidan minskar värdet på produktionen i år med 0,5 procent. Det beror bland annat på lägre priser för mjölk. Enligt PTT:s forskningschef Perttu Pyykkönen märks inte sänkningen av interventionspriserna för mjölkpulver så mycket som man tidigare beräknat.
Inom köttsektorn orsakade fågelinfluensan en viss turbulens i våras, men sist och slutligen blev verkningarna små eftersom sjukdomen aldrig spred sig till Finland. På grund av fågelinfluensan och en lång grillsäsong har efterfrågan på griskött i landet ökat något under året. Då det gäller nötkött är produktionen stabilt på väg neråt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab