Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
29.9.2006 / Landsbygdens Folk
Ny EU-utvidgning med tunga förbehåll
Bulgarien och Rumänien är enligt EU-kommissionen redo att träda in i EU från början av nästa år. Men kommissionen viftar med en rad förbehåll. Bland annat kan en fjärdedel av jordbruksstödet ryka om länderna inte sköter administrationen riktigt.
Rumänien och Bulgarien kommer att hållas under noggrann uppsikt under sin första tid som EU-medlemmar. Enligt kommissionen har båda länderna fortsatta problem på flera områden. Om missförhållandena inte snarast rättas till kommer länderna att straffas. Kontrollen av de två nya EU-medlemmarna blir betydligt hårdare än under den förra utvidgningsprocessen.
I både Rumänien och Bulgarien kräver EU intensifierade insatser mot korruption. Även rättsväsendet måste utvecklas, liksom bekämpningen av den organiserade brottsligheten. Båda länderna måste också få ordning på den administration som ska hantera det jordbruksstöd på flera hundra miljoner euro som ska betalas ut till bönderna. Fungerar inte systemet i slutet av mars kan kommissionen dra in en del av stödet.
Inom organisationen för kontroll och hantering av djursjukdomar måste många ändringar företas, anser EU-kommissionen. Om veterinärväsendet inte förbättras drastiskt, får länderna inte exportera bestämda jordbruksprodukter.
Kommissionen betonar att man förbehåller sig åtgärder som garanterar att inget riskmaterial hamnar på EU:s inre marknad. Länderna uppmanas att förbättra livsmedelssäkerheten och se till att sjukdomar som svinpest hålls i schack. Det förefaller uppenbart, att exporten av livsmedel från Rumänien och Bulgarien till de övriga EU-staterna förblir inskränkt, också efter ländernas inträde i unionen.
Bulgarien och Rumänien missade EU-tåget i samband med den första utvidgningsrundan år 2004 på grund av bristfälligheter inom bland annat rättsväsende och förvaltning. Länderna blir EU:s fattigaste medlemmar.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso föreslår en paus i utvidgningsprocessen efter Rumäniens och Bulgariens inträde. Enligt Barroso måste EU få en ny konstitution innan fler länder tas upp i unionen.
Kroatien och Turkiet har redan inlett sina medlemsförhandlingar. Makedonien har beviljats status som kandidatland. Andra intresserade länder är Serbien, Montenegro, Bosnien-Herzegovina, Moldavien, Ukraina, Albanien och Georgien.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab