Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
29.9.2006 / Landsbygdens Folk
Radiochip effektiverar sorteringen av virke
I Europa går uppskattningsvis 25 miljoner kubikmeter trä till spillo på grund av felaktig sortering. Om stockarna redan i skogen förses med ett radiochip som underlättar sorteringen, kan spillet reduceras åtskilligt.
Ett treårigt EU-projekt med namnet Indisputable Key (odiskutabel nyckel) ska ta fram teknik som minimerar spillet. Projektet är budgeterat för tolv miljoner euro. Deltagare är företag och forskningsinstitut från fem länder - Finland, Sverige, Norge, Frankrike och Estland. Syftet är att förbättra utnyttjandet av råvara inom träindustrin.
Upp till 20 procent av virket blir onödigt spill. På europanivå motsvarar detta ett värde på upp till fem miljarder euro, säger forskare Richard Uusijärvi vid det svenska forskningsinstitutet SP Trätek som koordinerar projektet.
Det aktuella projektet syftar till att skapa tekniska möjligheter att ta ut så mycket som möjligt ur träråvaran och öka kvaliteten på träprodukten. Lösningen är individrelaterade data som lagras i en elektronisk etikett, ett RFID-chip.
Då trädet fälls och kapas upp i stockar, erhåller varje stock en individuell kodmärkning. En RFID-transponder i stocken lagrar information om brösthöjdsdiameter, stocktyp, avverkningsplats och tidpunkt för avverkningen.
Informationen kan avläsas i varje led av produktionskedjan för att optimera processutnyttjandet, t.ex. i sågverkets timmersortering. Informationen om stocken och dess kvalitet registreras redan i skogen. Avläsare i maskiner och transportfordon kan identifiera stocken och styra leveransen till rätt ställe.
I sågverken sorteras virket i sågklasser. Om en del av det virke som kommer in är av fel kvalitet, sjunker lönsamheten genom hela kedjan. Om sågverket i stället är kopplat till systemet och kan läsa av koderna, kan man styra kvaliteten hos det inköpta virket.
Tyska forskare har ett liknande projekt på gång. Läroanstalten för skogsarbetsvetenskap och tillämpad informatik i Weihenstephan har i samarbete med Dortmunds universitet och företaget Wahlers Forsttechnik utvecklat ett system för sortering med RFID-transponder.
En skördare har utrustats med ett automatiskt RFID-märkningssystem som fäster ett radiochip i varje stock som hanteras av maskinen. Transpondernummer och stockens individuella mått och egenskaper kan registreras utan merarbete under arbetsprocessen i skogen. Stocken kan lätt sorteras med avseende på avverkningsort, trädslag, mått, säljare, köpare etc.
Målet är en optimering av den logistiska kedjan från skogen till den förädlande industrin. Under hela kedjan står de strategiska uppgifterna till förfogande. Upprepade mätningar av samma stock blir onödiga vilket ökar varuflödets hastighet. En prototyp har redan testats i praktiskt arbete.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab