Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
28.9.2006 17:37:59 / Agrolink
Måttlig ökning av jakten på varg och lo

Antalet vargar och lodjur ökade alltjämt i år, och det finns nu fler av dem än år 2005. Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet uppskattar att det efter förökningsperioden sommaren 2006, innan jaktperioden inleds, finns 203 - 230 vargar och 1190 - 1260 lodjur i Finland. Jord- och skogsbruksministeriet har för innevarande jaktår fastställt de övre gränserna för jakten på varg, lo och utter i respektive jaktvårdsdistrikt.

Jakten utvidgas i relation till ökningen i stammarna. De beslut som nu fattats om de högsta gränserna för tillåtna jaktkvoter grundar sig på Vilt- och fiskeriforskningsinstitutets uppskattning om de stora rovdjurens stammar före jaktsäsongen, förökningen och jaktbarheten distriktsvis samt på vårdplanerna för stora rovdjur. En bestämmelse från ministeriet styr jakten på varg, utter och lo i enlighet med principen om hållbar användning som avses i jaktlagen samt EU:s naturdirektiv.

På renskötselområdet kan Kajanalands jaktvårdsdistrikt bevilja jaktlicens för sex vargar, och Uleåborgs och Lapplands jaktvårdsdistrikt kan vardera bevilja jaktlicens för två vargar. Föregående jaktår uppgick den övre gränsen till sammanlagt åtta vargar på renskötselområdet.

Utanför renskötselområdet kan jaktlicenser för varg beviljas i Kajanalands och Norra Karelens renskötselområden. På de övriga jaktvårdsdistrikens områden är vargjakt inte tillåten. I Kajanalands jaktvårdsområde får högst 7 och i Norra Karelens jaktvårdsområde högst 11 vargar fällas. Föregående jaktår var den sammanlagda kvoten i nämnda distrikt 14 vargar.

Jakt på utter är enligt tidigare praxis tillåten i odlingsbassänger endast i syfte att förhindra särskilt omfattande skador på fisk- eller kräftodlingar. Jaktlicenser kan beviljas för högst 55 uttrar.

Den övre gränsen för jakt på lo är 95 stycken. Även när det gäller lostammen gör den gynnsamma utvecklingen att även jaktkvoten kan ökas. I fjol var kvoten 89, och 80 lodjur fälldes.

Vårdplaner för storviltstammar

Vargstammen i vårt land vårdas inom ramen för en vårdplan som fastställdes år 2005. Genom åtgärderna i planen säkerställs en kontinuerlig och systematisk vård av vargstammen och etableras vargstammen som en permanent del av den finländska naturen.

En vårdplan för lostammen håller på att utarbetas och beräknas vara klar vid årsskiftet.

Beredningen av vårdplanerna bygger på gedigen, vetenskaplig information. I arbetet kombineras vilt- och fiskeriforskningsinstitutets biologiska uppgifter om storviltstammarna i Finland under långa perioder med Helsingfors universitets forskningsmaterial som samlats in genom förfarande med hörande om intressegruppers och lokala invånares mål när det gäller målen vården av storvilt.

Närmare information vid jord- och skogsbruksministeriet ger:
överinspektör Sami Niemi, tfn (09) 160 533 74, 0400 238 505
överinspektör Jussi Laanikari, tfn (09) 160 522 83, 040 733 6229


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab