Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.9.2006 09:21:42 / Agrolink
Utmaningarna för det framtida jordbruket diskuteras av EU: s jordbruksministrar i Uleåborg

På det informella mötet i Uleåborg 24 - 26 september 2006 kommer EU: s jordbruksministrar att diskutera modellen för det europeiska jordbruket och jordbrukssektorns framtida utmaningar. Denna aktuella fråga väcker stort intresse i Europa och därför har Finland valt att ha den som mötets huvudtema.

Mötet är ett enastående tillfälle att ge de europeiska jordbruksbeslutsfattarna en bild av jordbruket i norr. På måndagen 25.9 ska ministrarna besöka en lokal gård och bekanta sig med skogsbruk. Den högkvalitativa inhemska maten spelar också en stor roll under besöket. Den egentliga sammanträdesdagen är tisdag 26.9.2006. Samtidigt sammanträder även jordbrukets specialkommitté i Uleåborg. Till sammanträdena förväntas ca 300 gäster och 50 journalister.

Det informella jordbruksrådet behandlar modellen för det europeiska jordbruket som skapades för nästan tio år sedan och diskuterar utvecklingen efter reformerna av den gemensamma jordbrukspolitiken. I synnerhet ska rådet sätta sig in i det europeiska jordbrukets framtida utmaningar. Huvudtemat för jordbruksfrågorna under Finlands ordförandeskap är en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar modell för det europeiska jordbruket.

Diskussionen på det informella mötet bygger på frågor som ordföranden har ställt. Speglar den europeiska jordbruksmodellen de gemensamma värdena och principerna på rätt sätt - bland annat den här frågan ska deltagarna diskutera under mötet. Medlemsländerna har också fått svara på frågan om de anser att dagens jordbrukspolitik möter hela samhällets förväntningar på multifunktionalitet och även de övriga framtida utmaningarna. Några medlemsländer har redan besvarat frågorna. Även organisationer inom branschen har gett sina kommentarer till modellen. Mötet ska inte ta några egentliga beslut.

Under åren har EU: s gemensamma jordbrukspolitik genomgått flera förändringar. Den europeiska jordbruksmodellen lanserades år 1997 i samband med den så kallade Agenda 2000-reformen. Modellen speglar EU-ländernas gemensamma europeiska värderingar.

Enligt ordförandelandets genomföranderapport avser en hållbar jordbruksmodell jordbruk som bedrivs överallt i Europa och som är samhällsmässigt och ekonomiskt hållbart, miljövänligt, marknadsorienterat och ur administrativ synvinkel enklare trots att de europeiska länderna och områdena är olika i många avseenden.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab