Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
22.9.2006 / Landsbygdens Folk
Rekordpris på ekohavre
Priset på ekohavre nådde nya rekordhöjder den här veckan. Just nu betalar Helsingin Mylly 170 euro per ton i grundpris för ekohavre. Därtill betalas kvalitetstillägg. Dessutom får producenter med leveranskontrakt med kvarnen tillägg beroende på avtalens längd. Det är inte heller sagt att 170 euro är sista priset. Helsingin Myllys marknadsföringschef Jaana Heinonen säger att priserna kan stiga ytterligare.
Just nu är det säljarna som sitter med trumf på hand. Efterfrågan på finländsk ekohavre ute i Europa överstiger vida utbudet.
- Vi år förfrågningar både från nya köpare och från gamla köpare som vill köpa mera. Tyvärr måste vi tacka nej då vi inte får tillräckligt med råvara.
Heinonen säger att det för dem är viktigt att snabbt få reda på hur stort utbudet på ekohavre är just nu i Finland. Därför har man höjt priset rejält.
Och hör här!
- Ifall priset höjs ytterligare under året är vi beredda att i efterskott betala prisskillnaden till dem som levererar genast till nuvarande pris.
Vid Polar Mills i Vasa går kvarnen för högtryck. Produktionschef Kari Rantala berättar att arbetet går i treskift och att man köper in så mycket man kan.
Ekorådgivare Bertel Riska vid lantbrukssällskapet säger att priset på ekohavre under flera år legat mellan 125-130 euro per ton.
- Hoppas den här prisnivån håller i sig. Hur som helst borde det här ge ekoodlingen en skjuts framåt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab