Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
22.9.2006 / Landsbygdens Folk
Billig EU-spannmål för etanolproduktion
EU-kommissionen vill sälja ut billig interventionsspannmål till företag som framställer bioetanol. Enligt kommissionens planer kunde spannmålen säljas under marknadspriset eller till och med under interventionspriset.
Någon anbudsgivning är inte aktuell just nu mot bakgrunden av det spända läget på den europeiska spannmålsmarknaden. Kommissionen vill emellertid förbehålla sig rätten att avvika från de allmänna reglerna när det gäller spannmål för biobränslen.
Kommissionen betonar att spannmål i första hand är avsedd som livsmedel och foder. Framöver vill man ha möjligheten att sälja spannmål till andra ändamål om behovet för livsmedel och foder är täckt. Som huvudregel gäller att spannmål inte får säljas till ett pris under interventionsnivån. Kommissionen förbehåller sig emellertid rätten att avvika från regeln när det gäller försäljning till etanol.
Flera medlemsländer var mycket kritiska till förslaget då frågan behandlades i förvaltningskommittén för spannmål. Delegationerna påpekade att förslaget riskerar medföra ett tvåprissystem och en snedvriden subventionering av etanolindustrin.
Länderna misstänker att förslaget kan medföra konkurrens på olika villkor mellan etanolanvändare beroende på vilken råvara de använder. Konkurrenssituationen mellan medlemsländerna kan också påverkas.
Flera medlemsländer anser att jordbruksbudgeten inte ska finansiera åtgärder som hör hemma i energisektorn. De sydliga EU-länderna påpekar att de inte kan delta i systemet eftersom de inte har spannmål i interventionslager.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab