Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
22.9.2006 / Landsbygdens Folk
EU-länder vill ändra stödet för skolmjölk
EU:s jordbruksministrar vill ändra stödsystemet för skolmjölk så att det ska gynna mjölkprodukter med låg fetthalt. Danmark tog upp frågan då EU:s jordbruksministrar möttes på måndagen och fick stöd av de flesta medlemsländerna. En majoritet av medlemsländerna anser att det är fel att EU beviljar ett högre stöd för fet skolmjölk än för lättare mjölkkvaliteter.
Det danska initiativet kräver att nationella näringsrekommendationer ska beaktas i stödsystemet för skolmjölk. Danskarna motiverar sitt förslag med att EU-stöden inte står i samklang med strävandena mot hälsosammare kostvanor. Danmark vill att medlemsländerna själva ska få avgöra hur stödet ska fördelas på olika mjölkkvaliteter.
Finland hör till de tolv länder som stödde Danmark i frågan. Enligt jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja hör Finland till de EU-länder som flitigast använder sig av stödprogrammet för skolmjölk.
Senaste läsår erhöll Finland cirka fyra miljoner euro som stöd för skolmjölk. Den relativt stora andelen beror på att Finland satsar betydligt mer på skolmåltider än många andra EU-länder. Så serveras till exempel ingen skolmat alls i de flesta tyska skolor. I stället tar eleverna med sig smörgåsar och saft hemifrån.
Enligt finländsk uppfattning borde all skolmjölk stödas med samma belopp, oberoende av fetthalt. Detta skulle också förenkla stödsystemet. Stödet borde generellt utvecklas så, att produkter med låg fetthalt tas med i systemet.
Agrarkommissionären Mariann Fischer Boel ställde sig positiv till initiativet och lät förstå att EU-kommissionen ska återkomma till frågan vid ett senare tillfälle.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab