Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
22.9.2006 / Landsbygdens Folk
Offentliga stödlistor ska gälla för alla
EU-planerna på offentliga stödlistor för jordbruket är oacceptabla. Offentligheten måste i så fall utvidgas till alla sektorer som får samhälleligt stöd. Det anser Tysklands och Österrikes jordbruksministrar.
EU-kommissionen vill ha ett beslut om öppna stödlistor under hösten så att en databas kan öppnas i januari nästa år. Enligt planerna ska varje EU-land föra ett offentligt register över stödmottagare samt stödets ändamål och belopp. Grekland, Polen, Finland, Tyskland och Österrike är länder som stretar emot.
Tysklands jordbruksminister Horst Seehofer diskuterade nyss frågan med sin österrikiske kollega Josef Pröll i Wien. Ministrarna konstaterade att de rent principiellt stöder tanken på att publicera offentliga register över CAP-mottagare. Men det förutsätter att alla sektorer får samma behandling.
Lika rätt ska gälla för alla, betonade Seehofer och Pröll i Wien. Den öppna informationen om subventioner bör utvidgas till samtliga områden där offentliga stöd utbetalas. En ensidig debatt på böndernas bekostnad får det inte bli, inskärpte ministrarna.
Enligt Seehofer borde eventuell information om CAP-stödmottagare kompletteras med uppgifter om de motprestationer som jordbrukarna måste utföra för EU-bidraget.
- Jag stöder öppen information om EU-stöd, men inte för en enda yrkesgrupp, inskärpte den tyske jordbruksministern.
Liknande åsikter förfäktar de europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca. Organisationernas presidier diskuterande nyss frågan i Bryssel med initiativets påskyndare, EU-kommissionens viceordförande Siim Kallas.
Copa- och Cogeca-ordförandena Rudolf Schwarzböck och Donal Cashman inskärpte att offentliga stödlistor inte får inskränkas till jordbruket.
- Det aktuella öppenhetsinitiativet måste utvidgas till samtliga offentliga utgifter, såväl nationella som europeiska, inskärpte Schwarzböck och Cashman.
Tanken att utvidga stödlistorna till andra sektorer än jordbruket sammanfaller enligt Kallas med offentlighetsinitiativets målsättning. Kommissionen vill uttryckligen bredda informationen om stöd från EU-medel med delad förvaltning, sade Kallas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab