Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.9.2006 / SLC
utlåtande

ER SKRIVELSE MMM 0046:00/2006

 

 

SLC har tagit del av förslaget till ändring av lagen om nationella stöd till jordbruket och trädgårdsnäringen och vill med anledning därav framhålla följande:

 

I förslaget ingår att det i lagen införs en ny 2a § där man närmare preciserar vad som avses med gårdsbruk. SLC omfattar förslaget om en precisering för att undvika olika tolkningar om vad som avses med gårdsbruk.

 

Enligt lagförslaget (§ 3) skulle åldersgränsen för berättigande till nationellt stöd höjas från nuvarande 65 år till 68 år. SLC omfattar förslaget eftersom det är i linje med den pensionspolitik som förs i landet och med åldersgränserna i EU:s stödpolitik. Däremot anser SLC att utbetalningen av nationellt stöd bör upphöra om odlaren går i pension före 68 års ålder. Uppföljningen av när jordbrukaren gått i pension kan skötas genom en förfrågan på den sedvanliga stödansöknings-blankett som lämnas in varje år till landsbygdsnäringsmyndigheterna i kommunen.

 

I 8 § föreslås att jord- och skogsbruksministeriet skulle utfärda den tidsfrist för lantbruksförhandlingarna som förutsätts om staten och producent-organisationerna inte når enighet om de förslag som skall riktas till kommissionen beträffande det nationella stödet. För närvarande är det statsrådet som utfärdar tidsfristen.

 

SLC kan inte till någon del omfatta förslaget om att tidsfristen skulle utfärdas av jord- och skogsbruksministeriet eftersom ministeriet är part i förhandlingarna. SLC anser det ytterst viktigt att regeringen känner till läget i förhandlingarna i frågor som är av väsentlig betydelse för jordbruket och trädgårdsnäringen. Tidsfristen bör därför utfärdas av statsrådet.

 

  

                      SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND

                       Tage Ginström

                      verksamhetsledare

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab