Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 11.5.2024
 Grattis Kennet
18.9.2006 16:17:10 / Agrolink
De nationella förordningarna om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel har förnyats

Jord- och skogsbruksministeriet har godkänt nya förordningar om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel och köttbesiktning. Samtidigt hävs nästan 20 tidigare förordningar. Förordningarna träder i kraft 1.10.2006.

Förordningen om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel riktar sig till företag, där man hanterar livsmedel av animaliskt ursprung innan dessa går till detaljförsäljning. Kraven i förordningen gäller anläggningens konstruktioner, verksamhet och egenkontroll. Förordningen om köttbesiktning är avsedd för myndigheterna och innehåller krav gällande köttbesiktning och märkning av kött.

Förordningen om livsmedelshygien i fråga om animaliska livsmedel kompletterar kraven i EU:s hygienlagstiftning gällande livsmedelslokaler och hanteringen av livsmedel. Förordningen innehåller gemensamma byggnadstekniska och funktionella krav samt krav som berör personalens hygien för alla anläggningar. Därtill har kraven också sammanställts enligt bransch. Förordningen innehåller krav gällande plan för egenkontroll för samtliga anläggningar och dessutom specialkrav som hänför sig till vissa branscher. De krav som ingår i förordningen har sammanställts genom att man förenat de tidigare gällande kraven i de nationella förordningarna. Anspråksnivån bibehålls huvudsakligen oförändrad.

Förordningen om köttbesiktning kompletterar likaså EU-bestämmelserna. Förordningen innehåller krav på köttbesiktning av nötkreatur, hovdjur, svin, får, getter, fjärderfä, frilevande vilt, hägnat vilt och ren, de prov som tas vid köttbesiktningen och analys av proven samt den bokföring som ansluter sig till köttbesiktningen. Dessa krav har samlats och sammanställts i förordningen från jord- och skogsbruksministeriets förordningar och beslut om köttbesiktning.

Syftet med förordningen är att fortsatt hålla i kraft sådana krav som är viktiga i synnerhet med tanke på en rätt utförd köttbesiktning samt övervakning och som främjar upprätthållandet och förenhetligandet av verksamhetens nivå. Stämplingsförfarandet vid köttbesiktning ändras att motsvara den nya EU-lagstiftningen. I fortsättningen ansvarar anläggningen för användningen av identifieringsmärke på kött och köttvaror. Myndigheten stämplar emellertid fortfarande de hälsomärken som krävs på rött kött.

Mer information fås från jord- och skogsbruksministeriet:
veterinäröverinspektör Eeva-Riitta Wirta, tfn (09) 1605 2298
biträdande avdelningschef Veli-Mikko Niemi, tfn 050 367 1039


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab