Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
15.9.2006 / Landsbygdens Folk
Osäkert om kalkning nu beaktas i nya miljöstödet
Det kan hända att man måste sprida ut kalk en gång till under perioden för det kommande miljöstödsprogrammet, också fastän man sprider kalk nu på hösten.
I det kommande programmet som träder i kraft i vår kommer kravet på kalkning att ingå som så kallad basåtgärd i miljöstödet. Regeln är att man under den fem års period som programmet är i kraft måste sprida ut 6.000 kilo per hektar på A- och B-områdena och 4.000 kilo per hektar på C-området.
Kalkning kommer dock inte att krävas på skiften, som under hela stödperioden är i obligatorisk träda eller är oodlad åker som sköts, inte heller på permanent bete.
Det finns också ett annat undantag: ifall markkarteringen visar att pH-värdet är tillfredsställande eller högre, så behöver man inte heller kalka. Många lantbrukare funderar på om den kalkning de utför i höst eller tidigt på vårvintern kan godkännas som kalkning i det nya miljöstödsprogrammet, vilket det alltså inte finns garantier för.
- Vi räknar med att få mer klarhet i frågan i samband med EU-kommissionens svar på vårt förslag till landsbygdsutvecklingsprogram, kommenterar biträdande avdelningschefen för jord- och skogsbruksministeriets jordbruksavdelning Heimo Hanhilahti. Som det ser ut nu verkar det i alla fall inte sannolikt att kalkning som utförs innan programmet träder i kraft kommer att godkännas - om inte pH-värdet är tillfredsställande i samband med markkarteringen.

Vårgödsling enligt gamla eller nya miljöstödet

Jordbrukaren kan själv välja om han på våren gödslar enligt det gamla eller nya miljöstödet, meddelar jord- och skogsbruksministeriet. Uppgörandet av planer för gödsling och odling för år 2007 har redan inletts. Gödselmedlen är som billigast just nu och den tidiga skörden i år har möjliggjort höstsådd av spannmål på många håll.
Om jordbrukaren har planerat den gödsling som han utför på våren 2007 eller i samband med vårsådden enligt miljöstödets gällande gödslingsvillkor, är allt i ordning. Gödslingen anses då uppfylla bestämmelserna. Detta gäller även gödsling av trädgårdsväxter. Det är också möjligt för jordbrukaren att planera vårsådden 2007 enligt de nya förbindelsevillkoren.
Om utjämningsperioden för fosforgödslingen pågår på skiftet då den nya förbindelseperioden börjar ska överskridningar av fosforgödslingen under den förra förbindelseperioden beaktas när den nya perioden inleds.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab