Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
15.9.2006 / Landsbygdens Folk
Nytt i budgetförslaget främst om trafik och landsbygdsstöd
Landsbygdsanslagen i regeringens budgetproposition är för det mesta identiska med finansministeriets förslag från i somras utom för kommunikationsministeriets förvaltningsområde. Det syns också på det allmänna landsbygdsstödet att regeringen har kommit överens om finansieringen av landsbygdsprogrammet. Om den 25 avbytardagen är det däremot tyst.
Den tidigare ordföranden för ÖSP, riksdagsmannen Nils-Anders Granvik (sfp) har i två budgetmotioner föreslagit en höjning av anslaget för husdjursproducenternas avbytartjänster på 4 miljoner euro och ett anslag på 900.000 euro för pälsdjursuppfödarnas semester. I budgetpropositionen föreslår regeringen sammanlagt 88,4 miljoner euro i allmänt landsbygdsstöd. Anslaget gäller till exempel projektpengar till det regionala landsbygdsprogrammet Alma och till Leader+. Tidigare i somras var det ett ganska stort gap mellan finansministeriets förslag (sammanlagt knappa 66 miljoner) och jord- och skogsbruksministeriets (sammanlagt 101,5 miljoner). En vecka efter att de här förslagen fick offentlighet kom regeringen överens om finansieringen av utvecklingsprogrammet för landsbygden under perioden 2007-2013. Det är tydligen bakgrunden till de nu föreslagna siffrorna. Av summan på 88,4 miljoner, står finska staten för 40 miljoner och EU för 48,4.
I bidrag för enskilda vägar föreslår regeringen nu 12 miljoner. I somras gick både kommunikationsministeriet och finansministeriet ut med ett förslag om 10 miljoner. I årets budget har 14 miljoner reserverats, men bland annat producentorganisationerna har flera år i rad framhållit att behovet är mångfalt större.
Nämnas kan att också basväghållningen har fått ett lyft jämfört med förslagen i somras. Regeringen föreslår nu drygt 572 miljoner. I somras föreslog kommunikationsministeriet knappt 565 miljoner och finansministeriet litet över 555 miljoner. Dessutom har nettoanslaget för basbanhållningen ändrats så att det i propositionen är drygt 293 miljoner euro mot drygt 264 miljoner i tidigare förslag.
Hur summorna för landsbygden kommer att se ut i den slutgiltiga budgeten beror mycket långt på vad regeringspartiernas riksdagsgrupper kommer överens om. Budgetpropositionen bereds i riksdagens finansutskott och riksdagen torde ta ställning till det slutgiltiga förslaget i december. I fjol höjdes en del anslag till landsbygden i samband med beredningen i finansutskottet, som också anmärkte på att utskottet korrigerat vissa moment i flera år.
I den svenska riksdagsgruppens anförande i remissdebatten var gruppordförande Christina Gestrin, som sitter i finansutskottet, inne på att så även kommer att ske i år, åtminstone för rådgivningens del:
- Riksdagen har varje år korrigerat regeringens förslag om att skära ner på lantbruksrådgivningsverksamheten, och korrigeringen bör göras även denna gång, sade hon. Det är inte klokt att skära i rådgivningen i en tid då den behövs mera än någonsin tidigare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab