Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
15.9.2006 / Landsbygdens Folk
Skogsbrukets budgetmedel minskar
Finansieringen av skogsförbättringsarbeten kommer att försvagas med fem miljoner euro i nästa års statsbudget, uppger skogscentralerna. Nästa år kommer det att finnas bara 59 miljoner euro till förfogande för statsfinansierade skogsvårdsarbeten. Samtidigt föreslås en minskning av statsstödet till skogscentralerna och Tapio med 1,4 miljoner euro. På grund av beskärningarna kommer allt fler nödvändiga skogsvårdsarbeten att bli ogjorda och skogscentralernas tjänster att minska. Nedskärningarna hotar enligt skogscentralerna att sätta krokben för det nationella skogsprogrammet.
I fjol utarbetade skogscentralerna skogsprogrammen för sina verksamhetsområden tillsammans med berörda intressegrupper på basen av färska uppgifter om skogstillgångar. Enligt programmen har mängden nödvändiga skogsvårdsarbeten anhopats under årens lopp. Arbetsmängderna borde öka rejält inom röjning, iståndsättningsdikning och grundförbättring av skogsvägar.
Finansieringsbehovet för dessa arbeten har beräknats till 86 miljoner euro. På grund av budgetnedskärningarna håller finansieringsunderskottet alltså på att stiga till närmare 30 miljoner euro.
Beskärningarna i budgeten minskar skogscentralernas finansiering nästa år med ungefär fem procent. Skogscentralerna kommer inte att klara av beskärningarna utan att minska på sina tjänster. Inbesparingarna drabbar främst tjänster inom rådgivning och skogsbruksplanering som är viktiga för skogsägarna.
Finansieringsperioden för flera EU-projekt går också ut vid årsskiftet. Detta kommer främst att drabba energirådgivningen som fått en bra start inom skogscentralerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab