Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
15.9.2006 / Landsbygdens Folk
Genförändrat ris kan finnas i hela EU
Leveranserna av gentekniskt förorenat ris från USA har förorsakat stor uppståndelse på EU:s livsmedelsmarknad. Risimportörerna har dragit stora partier bort från marknaden och intensifierade provtagningar har inletts på alla håll.
Av 162 tagna prover innehöll 33 prover spår av det genförändrade USA-riset LL601, meddelade EU-kommissionen på måndagen. Samtliga partier som innehöll den icke-godkända rissorten har antingen stoppats eller avlägsnats från marknaden. Spår av det gentekniskt förändrade riset uppges ha påträffats i Storbritannien, Belgien och Nederländerna.
I Tyskland har lågpriskedjan Aldi avlägsnat ett misstänkt långkornigt ris från sina filialer. I Schweiz har livsmedelskedjan Migros funnit spår av LL601 i egna laboratorietester.
Två partier med drygt 30 ton förorenat ris har också påträffats i Stockholms hamn, uppger TT. Riset stoppades på basen av information från det amerikanska jordbruksministeriet.
I de flesta fall handlar det om mycket små mängder, eller endast spår, av det otillåtna riset. Experter försäkrar att det kontaminerade riset inte utgör någon risk för hälsan.
Enligt EU-kommissionen kan ris som har blandats med LL601 ha hamnat ut på den europeiska marknaden redan i januari eller ännu tidigare. Kommissionen har uppmanat medlemsländerna intensifiera sina granskningar. Flera EU-länder har emellertid meddelat att de kan inleda provtagningen på allvar först inom en till två veckor.
EU-kommissionen har också inbegärt tilläggsinformation från Kina efter uppgifter i offentligheten om förekomsten av genförändrat ris från Kina i Tyskland, Frankrike och England.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab