Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.9.2006 / Landsbygdens Folk
Högre grönsakspriser åts upp av dyrare olja
Producentpriset på grönsaker har i år varit det bästa på länge. Men de höga oljepriserna har fungerat som en rejäl smolk i glädjebägaren för växthusodlarna.
- I ett möte med packerierna tidigare i år sade jag att vi borde få upp priserna med 17 cent per kilo för att kompensera kostnadsökningen på energin. 17 cent är också ungefär vad priserna stigit, så sist och slutligen har det gått jämnt ut för oss.
Det här säger Kaj Karlsson, tomatodlare i Harrström, Korsnäs. Karlsson är ordförande för Korsnäsnejdens trädgårdsproducenter och också medlem i ÖSP:s trädgårdsutskott.
Växthusodlarna hade närt ett litet hopp om att få en större accisåterbäring på oljan än tidigare. Men när beskedet kom i veckan var det en klar besvikelse. Accisåterbäringen för lätt brännolja blir 3,75 cent per liter, för tung brännolja 1,75 cent per kilogram och för el 0,23 cent per kilowattimme.
- På tok för litet, är Kaj Karlssons spontana kommentar.
Karlsson använder tung brännolja vid uppvärmningen. Han säger att höjningen av återbäringen jämfört med i fjol blir 0,35 cent.
- Jag är mycket besviken över att vi fick så litet. Vi hade velat ha tre cents återbäring för tjockoljan. Det trodde vi också var realistiskt. Vi har lagt ner enormt mycket arbete på det här och så är resultatet nästan ingenting.
Att priserna varit bättre i år beror enligt Karlsson å torkan.
- Vi har inte haft så stor konkurrens av frilandsgrönsaker. Dessutom har konsumtionen varit större än normalt. De holländska tomater var också dyrare än vanligt i somras. Det hjälpte upp priserna för oss också.
Karlsson menar att holländarna varit tvungna att se om sitt hus. De har inte haft råd att sälja till samma låga pris som tidigare år.
- Men det är helt klart att det är packerierna som befinner sig i en nyckelposition då det gäller prisnivån för oss.
För en grönsaksodlare är det ganska lätt att jämföra hur mycket mellanhänderna tar och hur mycket man får själv. Agneta Karlsson gjorde häromveckan en jämförelse mellan tomatpriserna i ett av de stora varuhusen i Vasa och producentpriset.
- Då vi fick 70 cent per kilo för tomaterna var priset affären 2,59 euro per kilo.
Trots att priserna varit rätt stabila mellan 70 och 85 cent i sommar säger Karlsson att man snart borde börja komma upp till en euro per kilo för att kompensera de ökande uppvärmningskostnaderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab