Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.9.2006 / Landsbygdens Folk
Fortsatt stopp för investeringsstöd inom svinsektorn
Jord- och skogsbruksministeriet föreslår för EU-kommissionen att ansökningsförbudet för investeringsstöd till svinsektorn fortsätter till utgången av år 2007. Trots ansökningsförbudet är det ändå möjligt att på samma sätt som hittills få stöd för grundliga reparationer som inte ökar produktionskapaciteten.
Beslutet motiveras med den snabba strukturutvecklingen under EU-medlemskapet. Från ministeriet säger man att marknadssituationen för svinkött inte ändrats avsevärt från hösten 2005 då beslutet gjordes om att hålla investeringsstödet stängt detta år.
Vid sitt möte i tisdags konstaterade SLC:s styrelse att det är principiellt fel att en produktgren skall stå utanför investeringsstödet under hela den pågående 141-perioden. Att svinnäringen under många år inte fått ta del av investeringsstödet slår hårt mot familjejordbruket.
SLC:s styrelse anser att investeringsstödet inom svinsektorn åtminstone borde ha öppnats gällande unga jordbrukare som måste öka sin produktion för att räknas som husdjursgårdar i startstödet.
Jord- och skogsbruksministeriet kommer tillsammans med producentorganisationerna att reda ut olika möjligheter för investeringsstödet och inkomststöden inom svinsektorn från år 2008 framåt. I det sammanhanget kommer man också att utreda möjligheterna till att gradera inkomststöden inom svinsektorn.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab