Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
11.9.2006 09:49:03 / Landsbygdens Folk
Bioenergi framgångsfaktor för spannmålsbranschen
Bioenergi är en av de viktigaste möjligheterna inom spannmålsbranschen. Detta enligt den nationella spannmålsstrategin för 2006-2015. Strategin överräcktes till jordbruksministern i onsdags.
Produktionen av bioenergi ger de bästa möjligheterna till ökad tillväxt inom spannmålsbranschen under de kommande tio åren. Enligt scenariot i spannmålsstrategin inleds framställningen av bioetanol år 2008 i Finland. Spannmålsmängden, främst korn, som används för etanolproduktionen förväntas uppgå från 400.000 ton till 600.000 ton fram till år 2015. Mängden motsvarar 15 procent av Finlands spannmålsproduktion och cirka en tredjedel av kornodlingen.
- Bioenergi är för hela spannmålsbranschen en ny synvinkel. Tillsvidare är det ändå planer som inte konkretiserats - exempelvis en större etanolfabrik har inte byggts ännu, sa MTK:s spannmålsombud Minna Oravuo.
Minister Juha Korkeaoja såg den lag om obligatorisk inblandning av biobränslen i fordonsbränslen som förbereds som bäst som ett steg mot biobränsleproduktion i större skala, eftersom det skapas en permanent efterfrågan på biobränslen i Finland.
- Jag tror att en lagstadgade inblandning även leder till att det fattas beslut om att investera i biobränslefabriker i Finland.
Hur lönsam etanoltillverkning av korn och annan biovara i Finland blir återstår att se.
- Liksom övriga produkter kommer även den inhemska etanolen att konkurrera med den importerade. Därmed inverkar priset på den importerade etanolen i hög grad på hur produktionen i Finland utvecklas, sa Pasi Lähdetie från Livsmedelsindustriförbundet.
Den totala odlingen av rybs och raps kan enligt strategin uppgå till drygt 500.000 ton fram till år 2015. Detta förutsätter skördar på 2.000 kg per hektar för på grund av produktionsförhållandena är den maximala odlingsarealen i Finland 250.000 hektar.
Både ministern och arbetsgruppens medlemmar var ändå överens om att trots den intressanta möjlighet biobränsleproduktionen innebär utgör spannmålsodlingen grunden i Finlands lantbruk och dess huvudsakliga uppgift är att ge råvara till livsmedel. Biobränsleproduktionen skapar i bästa fall en marknad för sådan spannmål som inte duger åt livsmedelsindustrin, ökar efterfrågan och balanserar spannmålsmarknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab