Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
8.9.2006 / Landsbygdens Folk
Brittiska jordbrukare ska bygga ut vindenergi
Brittiska jordbrukare ska lockas att satsa på vindenergi som binäring. Det skotska vindenergiföretaget Proven Energy vill rekrytera flera tusen farmare för ett riksomfattande vindprojekt.
Mottot är att många små källor tillsammans ska producera mycket elektricitet. Flera tusentals små vindkraftverk ute på de brittiska jordbruken ska tillsammans generera el i en utsträckning som motsvarar ett kärnkraftverk.
Det skotska familjeföretaget lanserar sin produkt under namnet windcrofting - vindbruk. Enligt företagets VD Gordon Proven kan varje jordbrukare tjäna en ordentlig hacka extra i egenskap av elproducent.
Det första projektet har som mål att rekrytera 3.000 jordbrukare. Det ska följas av ytterligare sex projekt av samma storlek. Den sammanlagda effekten ska motsvara ett kärnkraftverk.
Proven Energy vill rekrytera farmare som arrenderar ut mark för turbinerna. Elektriciteten matas in i det allmänna elnätet. Farmarna utlovas dessutom en förmånlig eltariff med rabatter på upp till 50 procent.
Ett separat bolag sköter centralt försäljning och distribution av elektriciteten. Paketet är skräddarsytt för jordbruk.
Turbinerna byggs på uttagen mark eller impediment utan att inkräkta på odlingsmarken. Idealet är fem vindmaster per gård. Avståndet till det allmänna elnätet får emellertid vara högst 500 meter.
Masterna kan uppföras på en dag utan specialutrustning. Det räcker med en lastbil med kran. Turbinerna är automatiserade och underhållet handhas av elbolaget. Livslängden beräknas till 25 år.
De nya vindmöllorna är cirka tio gånger mindre än de turbiner som installeras av de stora energibolagen, inte sällan till förargelse för grannskapet. Miniturbinerna är tysta och diskreta, de stör inte omgivningen, hävdar Proven Energy. Bolaget har specialiserat sig på småskaliga vindkraftverk med effekter som varierar mellan 600 watt och 15 kW. De mellanstora modellerna på 2,5 kW uppges inte vara högre än en telefonstolpe men försörjer det oaktat ett mindre egnahemshus med elektricitet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab