Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
8.9.2006 / Landsbygdens Folk
USA-minister vill reformera Farm Bill
Oberoende av läget i WTO-förhandlingarna måste USA reformera sin jordbrukspolitik. Det betonar jordbruksminister Mike Johanns, som påpekar att Farm Bill inte kan upprätthållas i sin nuvarande form.
Det nuvarande jordbrukspaketet Farm Bill infördes år 2002 och ska enligt tidtabellen förnyas nästa år. Både kongressen och regeringen har arrangerat diskussioner på olika håll i landet för att skissera upp konturerna för en fortsättning.
Den amerikanske jordbruksministern medgav i ett tal inför Cato-institutet att de snedvridande stöden till jordbruket belastas av politiska osäkerhetsfaktorer. Ifall WTO-länderna trots alla svårigheter skulle sluta ett avtal om världshandeln, måste USA i så fall pruta ordentligt på jordbruksstöden.
Enligt Johanns argumentation måste USA antingen ta för sig valda delar av den pågående Doha-rundan eller inta en aktivare hållning med egna initiativ. Ett eget reformprogram är i så fall att föredra, konstaterade ministern.
Han påtalade också bristerna i de inre jordbruksstöden. USA-stöden är ojämnt fördelade då 93 procent av beloppet används för majs, bomull, vete, ris och sojabönor. Hela 60 procent av de amerikanska jordbrukarna får ingenting alls.
Odlingar som har specialiserat sig på subventionskulturer erhåller 56 procent av sina inkomster ur statsbudgeten, trots att deras produktion inte motsvarar mer än 17 procent av sektorns samlade produktionsvärde.
Jordbruksstöden gynnar relativt få stora producenter som odlar mindre lönsamma grödor. Resultatet är stigande priser för mark och kapital, vilket förhindrar unga personer att stiga in i jordbruksnäringen, sade Johanns.
Enligt ministern borde de nuvarande kompensationerna till jordbruket ersättas av program som främjar landsbygden. Utvecklingsprogram för landsbygden har fått positiv respons av jordbrukarna och är WTO-dugliga, konstaterade Mike Johanns.
Mot bakgrunden av det kommande valet i USA har diskussionerna om den omstridda jordbrukspolitiken tilltagit. Många USA-farmare fruktar massiva inkomstsänkningar om ett nytt jordbrukspaket införs nästa år. Producentlobbyn räknar därtill med stora nackdelar för USA i den internationella handeln, om man börjar reformera Farm Bill.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab