Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
1.9.2006 13:00:02 / Agrolink
Tikes andra skördeuppskattning för år 2006
Torkan krympte skörden. Spannmålsskörden blir endast 3,4 miljarder kilo.
Högsommarens torka gick hårt åt skörden, som tröskas som bäst. Enligt förhandsprognosen skördas i år 700 miljoner kilo mindre spannmål än i fjol. Endast av höstvete och råg väntas skörden bli större än i fjol. Det beror på att såningsarealen nu varit större än föregående höst. Alla spannmålsslag förutom råg väntas nämligen ge en lägre hektarskörd än i medeltal. Det förekommer ändå stora lokala variationer i skördenivån, bl.a. på grund av jordartsskillnader. I november publicerar Tike förhandsuppgifterna om den slutliga skördestatistiken.
 
Skörden av brödsäd motsvarar inte den inhemska konsumtionen.
Enligt förhandsprognosen blir veteskörden i höst 608 miljoner kilo och rågskörden 50 miljoner kilo. Veteskörden är nästan 200 miljoner kilo mindre än senaste höst. Användningen av vete har under de senaste åren uppgått till nästan 700 miljoner kilo, vilket innebär att skörden, om prognosen håller, inte motsvarar det inhemska behovet. Av råg har man i höst kunnat skörda 18 miljoner kilo eller 55 procent mera än i fjol, tack vare att såningsarealen för råg har ökat till 22 000 hektar eller 52 % jämfört med fjolåret. Ändå motsvarar skörden på 50 miljoner kilo endast hälften av den inhemska konsumtionen.
 
Kornskörden ner med nästan 460 miljoner kilo.
Av korn väntas en skörd på 1,6 miljarder kilo. Detta är 460 miljoner kilo mindre än i fjol. Korn är vårt viktigaste fodersädesslag, men har också stor användning inom industrin. Konsumtionen av korn i hemlandet uppgår till omkring 1,7 miljarder kilo per år. Enligt de nuvarande skördeutsikterna skulle således produktionen och konsumtionen av korn vara i balans.
 
Enligt förhandsuppskattningen blir havreskörden 1,0 miljarder kilo. Den inhemska användningen av havre har de senaste åren uppgått till omkring 850 miljoner kilo, så havren torde också räcka för export. 
 
Rekordstor rybsareal – 122 miljoner kilo rybs att tröska.
Rybsarealen är i år större än någonsin tidigare i Finland. Från den sådda rybsarealen på 100 000 hektar uppskattas man i höst kunna skörda 122 miljoner kilo rybs, vilket är 22 % mera än i fjol.
 
Skörden av sockerbetor och potatis kommer ännu att påverkas av vegetationsförhållandena senare i höst. Enligt situationen just nu uppskattas skörden av sockerbetor bli 45 % mindre än fjolårets skörd, både på grund av minskade arealer och av lägre hektarskörd. Betskörden väntas uppgå till omkring 650 miljoner kilo. Också för potatisens del är skördeutsikterna sämre än i fjol. Enligt prognosen kommer man i höst att ta upp omkring 590 miljoner kilo eller 21 procent mindre potatis än i fjol.
 
Skördeuppskattningen baserar sig på de uppskattningar som ProAgria Landsbygdcentralernas och Forskningscentralens för jordbruk och livsmedelsekonomi sakkunniga har gett om situationen i sina områden den 25 augusti. De kommunspecifika uppskattningarna baserar sig på ungefärliga observationer och lokal sakkunskap. Odlingsväxternas skördearealer baserar sig på de uppgifter som odlarna uppgivit i sina stödansökningar. Den slutgiltiga skördeberäkningen, som baserar sig på de uppgifter som odlarna uppgivit, publiceras i december.
 
Tilläggsuppgifter
Forskare Anneli Partala, tfn 020 77 21376
E-postadressen skrivs i formen förnamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab