Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
1.9.2006 / Landsbygdens Folk
TE-centralen återkräver överstora investeringsstöd
Nylands TE-central återkräver de överstora investeringsstöden som utbetalats av misstag.
- Det enda positiva är att företagarna troligtvis slipper betala ränta på pengarna. Jag fick också uppfattningen att återbetalningstiden kan göras flexibel, säger NSP:s ordförande Thomas Blomqvist.
I fredags uppvaktade han tillsammans med verksamhetsledare Bjarne Westerlund, SLC:s jurist Helena Ålgars samt MTK Uusimaas ordförande Matti Kalsola och verksamhetsledare Jaakko Holsti jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja. Delegationen anförde flera skäl för att de sammanlagt 350.000 euro som TE-centralen felaktigt betalade ut åren 2002-2004 i form av för höga investeringsstöd inom ALMA-programmet inte ska återkrävas.
- Misstaget är enbart myndigheternas. För företagaren har det beviljade stödet varit avgörande då investeringsbeslutet tagits och för hur stor investeringen blivit. Både stödpengarna och företagarens egen andel är redan investerade och kan inte lösgöras, sammanfattar Bjarne Westerlund.
Thomas Blomqvist konstaterar att ministern mötte producenternas argument med viss förståelse.
- Men både vid ministeriet och TE-centralen är uppfattningen att det felaktigt utbetalda investeringsstödet enligt gällande bestämmelser bör återkrävas av företagarna. Vi är av en annan åsikt och hänvisar till förvaltningslagen, där det står att korrigeringen av myndigheternas misstag inte får leda till oskälig olägenhet.
Det är TE-centralen som fattar beslutet att återkräva det fel utbetalda investeringsstödet. Hannu Paju, direktör för Nylands TE-central, har ärendet på sitt bord:
- Situationen är mycket beklaglig och misstaget är helt TE-centralens. Juridiskt sett har TE-centralen ändå inga andra alternativ än att återkräva det överstora stödet, säger Paju. Han hänvisar till skriftliga beslut i frågan från ministeriet och statens revisionsverk.
Då det gäller räntorna har Hannu Paju i veckan fått besked från ministeriet att TE-centralen inte behöver driva in ränta på de felbetalda stöden.
Återkravet är enligt Paju ett faktum och TE-centralen kommer att vara i kontakt med företagarna i höst.
- Vi diskuterar bland annat återbetalningstiden i detalj denna vecka. Finns det möjlighet att justera återbetalningstiden gör vi det naturligtvis så att återbetalningen är till minsta möjliga belastning för kunden.
TE-centralens beslut kan överklagas hos landsbygdsnäringarnas besvärsnämnd. Ändring i besvärsnämndens beslut kan sedan vid behov sökas vid Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
- Det är upp till varje berörd företagare att besluta om han eller hon vill överklaga TE-centralens beslut. Producentorganisationerna är i alla fall beredda att med sakkunnig hjälp stöda de företagare som överklagar. Vi är beredda att driva fallet vidare ända upp till HFD, säger SLC:s jurist Helena Ålgars.
Både hon och MTK:s jurister är av den åsikten att lagstiftningen kan tolkas så att det beviljade investeringsstödet i detta fall inte behöver återkrävas av företagarna.
Producenterna anser att fallet också är principiellt viktigt, särskilt med tanke på den allmänna rättsuppfattningen: Vågar man lita på myndigheternas beslut och till exempel investera, om det plötsligt efter flera år kommer krav på att återbetala ett beviljat stöd?

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab