Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
1.9.2006 / Landsbygdens Folk
HFD gav Karleby rätt att införa strängare miljökrav
Högsta förvaltningsdomstolen har godkänt de hårda miljöskyddsbestämmelser stadsfullmäktige i Karleby beslöt om 2004. Därmed går HFD emot Vasa förvaltningsdomstols beslut från senaste sommar. Förvaltningsdomstolen ansåg att Karleby stad inte hade rätt att införa hårdare regler än lagstiftningen.
HFD:s beslut innebär att jordbrukarna i Karleby härefter får finna sig i att ha strängare miljökrav än yrkesbröderna och -systrarna i grannkommunerna. De hårdare bestämmelserna gäller gödselhantering och odling på grundvattenområden.
Då det gäller gödselhanteringen nöjer sig inte Karleby med bestämmelserna i nitratförordningen utan har också tagit med två bilagor. Innehållet i dessa bilagor har av producentorganisationerna uppfattats närmast som rekommendationer. Vad odling på grundvattenområden beträffar förekommer också olika tolkningar.
Enligt lag är det förbjudet att förorena grundvattenområden och alltså inte förbjudet att sprida naturgödsel såvida det inte förorenar. Men miljömyndigheterna vill gå steget längre och förbjuda spridning med motiveringen att det finns risk för förorening.
HFD:s beslut att godkänna Karlebys åtgärder får stark kritik från producentrörelsen. ÖSP-ordföranden Mats Nylund säger att beslutet innebär att kommunen ges en form av lagstiftningsrätt.
- Vi har en situation där en kommunal tjänsteman kan få en mer eller mindre genomtänkt beredning godkänd av förtroendevalda, som ju är lekmän, och vips har ett beslut som kan jämföras med en lag, säger Nylund och jämför med den statliga lagstiftningen som kräver utlåtanden av olika expertorgan och berörda parter innan förslagen går vidare.
Enligt Nylund gäller det nu för jordbrukarorganisationerna att börja följa med vad som händer i kommunerna.
- Vid statlig lagstiftning är vi med från början och hörs som sakkunniga. När det gäller kommunala miljöskyddsbeslut blir det allt viktigare att följa med och vara aktiv i ett tidigt skede så att vi kan vara med och påverka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab