Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
1.9.2006 / Landsbygdens Folk
Nya metoder hittar mera fosfor i marken
Det finns mera organisk fosfor i marken än vad forskarna hittills har trott. Det har ett forskningsprogram finansierat av jord- och skogsbruksministeriet kommit fram till. Av den fosfor som finns i marken i sådan form att den kan utnyttjas av växter är 22-26 procent organisk fosfor, enligt de färska forskningsresultaten. Forskningen visar också att den organiska fosforn inte syns i de normala markkarteringsanalyser som jordbrukarna låter göra.
Professor Helinä Hartikainen från agrikulturforstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet har lett arbetet med forskningen om den organiska fosforn.
- Enligt bedömningar finns det omkring 3.000 kilo fosfor per hektar i matjordslagret på åkrarna, både i oorganisk och organisk form. Men forskningen har hittills koncentrerat sig på den oorganiska fosforn. Vi känner inte till de biologiska processerna kring den organiska fosforn och hur den kan utnyttjas av växterna, berättar Hartikainen.
På vilket sätt de nya rönen om fosfor kommer att påverka framtida gödslingsrekommendationer vill Hartikainen inte sia om i dagens läge. Däremot vill hon att analysmetoderna för när risken ökar för utlakning borde bli mera exakta. Hon tror att de nya forskningsresultaten om organisk fosfor kan hjälpa till med den saken.
- I dagens läge använder man samma slags riskanalys för utlakning i alla odlingsjordar. Men i verkligheten är det kanske 10 procent av jordarna som ställer till problem, medan 90 procent inte orsakar någon vidare utlakning. Därför borde man koncentrera riskanalyserna till den del av marken som står för största delen av näringsläckaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab